Најновије

Девалвација образовања: Школски уџбеници пуни сексистичког садржаја

Школски уџбеници у земљама у развоју пуни су сексистичких ставова, саопштио је данас Унеско поводом 8. марта, Међународног дана жена.
Школство (Фото: pixabay.com)

Школство (Фото: pixabay.com)

Агенција УН наводи да негативни стереотипи и даље угрожавају процес образовања девојчица, јер су женске личности у уџбеницима сувише често приказане као раднице које обављају послове у домаћинству. То је "прикривена препрека" за остваривање родне равноправности, изјавио је званичник Унеска Манос Антонинис. Ова агенција УН водила је кампању за осигуравање образовања за милионе деце која немају приступ школама, а у многим сиромашнијим земљама то се углавном односи на девојчице. У извештају се напомиње да се женски ликови често појављују у секундарним улогама у књигама које се користе у школама и упозорава се да то ограничава очекивања у вези са каријерама девојчица. "Осигуравање да девојчице и дечаци иду у школу је само један део битке. Скоро да је још важније да их тамо уче о једнакости. Константна родна пристрасност у уџбеницима поткопава мотивацију девојчица, њихово самопоуздање и учешће у школским активностима", наводи се у извештају. Уз навођење примера из земаља у Азији и Африци, у извештају се додаје да су мушкарци у уџбеницима чешће описани као пословни лидери, власници радњи, инжењери, научници и политичари, док се женама додељују улоге куварица и неговатељица деце. Унеско напомиње да се у илустрацијама у уџбеницима много чешће приказују мушкарци него жене и да је то посебно изражено у материјалима из области науке или математике. У појединим случајевима, само један од 20 ликова у научном уџбенику је жена. Ипак, Унеско констатује да постоји мањи напредак у покушајима да се постигне равноправнија репрезентација полова. Агенција УН напомиње да нема довољно политичке воље да се овај проблем реши и да међу одговорнима постоји отпор према прерађивању школских програма.
Прошитајте још:Опасно зрачење зграде Генералштаба у Београду?Владика Николај: Срби су изгинули бранећи Европу, сад је време да Европа Србији врати тај дуг!
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА