Најновије

ИЗ БРИТАНСКИХ ОБАВЕШТАЈНИХ АРХИВА: Највећи Путинов противник у Русији, ради за стране службе

Бивши шеф безбедносне службе Бориса Березовског је проговорио о односу чувеног блогера Алексеја Навалнија и британске обавештајне службе МИ6. Он је пружио на увид велики број докумената који то доказују.

Навални (Фото: Јутјуб)

Наводи се да је агент Соломон 23. децембра 2007. године доделио Навалном псеудоним „слобода“. Он је са Навалним успоставио поверљиву сарадњу и поменуто је да је потребно обезбедити финансијску подршку Навалнију како би могао да спроводи задатке у оквиру специјалне операције „Шивер“ (Дрхтање) која му је додељена, а чији је циљ да угрози уставни поредак у Русији, извештава портал “Антимаидан”.
Агент Соломон је злогласни Вилијам Браудер, који је зарадио читаво богатство у Русији деведесетих година.
Операција Шивер је развијена на Ленглију још 1986. године, а документе је потписао тадашњи директор ЦИА-е, Вилијам Кејси. Главни циљ тог пројекта јесте „мењање уставног и политичког система у источној Европи и СССР-у“.
Иако СССР не постоји већ четврт века, пројекат Схивер је и даље актуелан.
„Браудер шири лажи и на лажима се заснива његова компанија. Навални је његов ученик и наследник његових идеја. Они делом раде заједно и паралелно и окренути су у потпуно истом правцу“, рекао је Павел Карпов, бивши истражитељ Московског департмана за криминалне истраге. Он је један од оних који су разоткрили Браудера и сазнали ко је избегавао порез и илегално куповао деонице у Русији.
Ово је извод преписке између Навалнија и Браудера из 2006. године:
„Сасвим искрено ћу вам рећи која је моја понуда. Научићу вас да уловите чудовишта руске економије. Ускоро ћете постати херој мањине деоничара и моћи ћете да дођете до њиховог репутационалног капитала, а вероватно и политичког. Заузврат од вас тражим да подржите мене када се сазна за оно што сам урадио. Да ли је то јасно?“, питао је Браудер Навалнија. „Ваше информације у замену за моју лојалност. Ипак, плашим се да нисте понудили довољну суму. И ја бих могао имати проблема. По том питању сам националиста“, рекао је Навални.
Браудер и Навални су успоставили сарадњу, а агент познат убудуће као „слобода“ је помагао у проневери руских државних средстава. Он је за то добио 100 милиона рубаља.
Навални није био Браудеров адвокат. Он је био његов рачуновођа који је помагао Браудеру и његовим компанијама да избегавају плаћање пореза.
Затим је Сергеј Магницки запослен да сакрије све трагове. Када је он ухапшен, Навални је писао Браудеру:
„Вилијаме, искрено ми је жао. Људи се навикну да воле оне који пате у нашој држави. Не кажем да је Сергејева патња ваш адут, али што више новинара и људи сазна за његову патњу, мање ће бити оних који ће желети да знају шта се дешава“.
Здравље Магницког се касније погоршало и он је на крају умро. Може се рећи да је он буквално жртвован, а Браудер је изјавио да су га мучили. Затим се појавила и „Листа Магницког“.
Агент Саш се 23. јануара 2010. године састао са агентом „слобода“ и дао му 300.000 долара да подржи „Листу Магницког“ на друштвеним мрежама. Ова листа је требало да изазове хаос у руском судском и правосудном систему, као и да смањи кредибилитет Владимира Путина.
Ипак, Браудер је све време упозоравао Навалнија да се не меша у политичке активности.
Ситуација се очигледно променила од тада.
Важно је напоменути да су скајп налози Браудера и Навалнија преко којих су комуницирали 2006. године и даље активни, иако их је немогуће контактирати. Извор: Webtribune

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА