Најновије

ВЕРНИЦИ ЦЕЛИВАЈУ ПОПЛАВЉЕНУ СВЕТИЊУ: Чудотворне иконе испливале из Грачанице! (ФОТО/ ВИДЕО)

Од манастира Ваљевска Грачаница остала је само купола која вири изнад воде, али верници, грађани Ваљева и монаси, од светиње не дижу руке, те их тако ни огромна количина воде не спречава да дођу до ње, целивају куполу и помоле се...
Док око храма пливају иконе, верници и монаси направили су импровизовано пловило којим долазе до светиње да јој се поклоне. Они који се, пак, не усуђују да се попну на импровизовани објекат, који је повезан с крстом на врху цркве, стоје на обали, немо гледају у цркву и воду којом плутају цркевни реквизити и ту се моле. Таквих је из дана у дан све више, а све више је и оних који нису из Ваљева.

Монах Антоније, који сваке суботе протествује испред Владе и бори се да се Грачаница спасе, каже да се верници никада неће помирити се потапањем Грачанице и да никада од ње неће одустати.

- Народ је очајан, безброј суза је проливено због потапања светог места које уствари уопште није морало да буде потопљено. Верници сваког дана долазе, на обали увек има бар по 20-30 аутомобила. Ја се са некима од њих „одвучем“ до манастира, огромна је вода, али то није толико компликовано. Од мештана сам чуо много прича да неки од њих, нарочито они који живе близу светиње усред ноћи чују појање из потопљене светиње. А има још нешто чудесно, наиме, из манастира су прво испливале три иконе мођу којима су икона Свете Богородице, Архангела Михајла и Јована Крститеља, које заправо представљају три манастира која су саградила три брата Немањића - прича саговорник.

Подсећања ради, Ваљевска Грачаница потопљена је због пуњења бране „Ровни“, а уговор о размени непокретности између СПЦ и ЈП „Колубара“ постигнут је пре 30 година, 1986. У међувремену је ЈП „Колубара“ изградила другу цркву у коју су измештени иконостас, иконе и сви предмети из старе цркве, што је предвиђено уговором. Патријарх је почетком марта изјавио да је договорено да „та светиња буде потопљена и премештена на друго место, али је народ навикао на ту светињу и тешко се мири с тим“.
Премијер Србије Александар Вучић поручио је да му треба само дозвола патријарха да се заузме за Ваљевска Грачаница, после чега је патријарх навео да он сматра да Грачаници помоћи више нема.

Кад прођу избори, биће свашта

Драгољуб Крстић, председник групе грађана „Победник“ из Ваљева, истиче  да је Ваљевска Грачаница једна мучна прича. - Сви људи из струке су сагласни, није постојао ниједан технички разлог да буде потопљена. Сада су грађани очајни, верници узнемирени и влада јако непријатна атмосфера, али Грачаници има спаса, грађани Ваљева ће је одбранити. Сачекаћемо да прођу избори, а онда ће овде бити свашта - најављује Крстић.   Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА