Најновије

ХРВАТИ ПРОТИВ ВЕСНЕ ПУСИЋ НА ЧЕЛУ УН: Рекла је да је Хрватска агресор на БиХ

Део владајућих у Хрватској против је кандидатуре Весне Пусић за челницу УН-а, због става да је Хрватска агресор на БиХ.

Весна Пусић (Фото: Јутјуб)

Скуп саборских заступника потписника иницијативе против кандидатуре Весне Пусић за главну секретарку УН-а организује у среду конференцију на којој ће говорити Иван Тепеш, Перо Ћорић, Иван Кирин, Стево Цулеј, Горан Додиг, Миодраг Лемо, Ладилав Илчић, Иван Шипић и Ивица Мишић.
Од јануара Хрватска има нову владу, а владајући ХДЗ не слаже се са њеном кандидатуром. Тврде како није испоштована процедура при кандидовању. Међутим, Весна Пусић остаје званични кандидат Хрватске и председник ХДЗ-а Томислав Карамарко је технички подржава.
Премијер Тихомир Орешковић изјавио је како Весна Пусић ужива потпору Владе као кандидаткиња за главну секретарку УН-а и да је неће опструирати.
ХСП АС: Пусић не заслужује ту дужност
С друге стране, један део коалиције се противи њеној кандидатури. Саборски заступник ХСП АС-а и главни секретар те странке, Перо Ћорић, изјавио је да се праваши спремају да упуте писмо сталним чланицама Већа сигурности и обавесте да кандидаткиња за главну секретарку УН-а Весна Пусић не заслужује ту дужност.
"Особа која је 2001. године изјавила да су Хрвати извршили агресију на БиХ не заслужује тако нешто. Лично, пре бих дигнуо руку на себе, него за Весну Пусић", рекао је Ћорић раније Хини.
ХСП АС ће своју иницијативу појачати потписима заступника Домољубне коалиције, а Ћорић тврди да већ има потврде за седам заступничких потписа, па и из Моста.
Весна Пусић нема легитимитет, тврди Ћорић, њену је кандидатуру истакла техничка Влада Зорана Милановића у време кад је држава због избора била у правом вакууму.
ХПС АС се оградио од изјаве премијера Тихомира Орешковића да Влада подржава кандидатуру Весне Пусић за главну секретарку УН-а.
"Сматрамо да је премијер то самовољно рекао, немамо писану информацију да је Влада донела такву одлуку", рекао је Ћорић који одбија тумачење да такав став значи бунт против премијера. То није бунт, свесни смо да смо део владајуће гарнитуре, али ХСП АС мора "скинути љагу са себе", каже Ћорић.
И Мостовац Миро Буљ поручио је да Пусић нема легитимитет нигде у свету представљати Хрватску. "Пусић је особа која је наметнула морбидну тезу да је Хрватска агресор на БиХ. То несхватљиво деловање је било у најтежим временима Домовинског рата. Због њене тезе, Хрватска и њени грађани у посљедњих 20 година трпе немерљиве штете. Делила је народ, како тада, тако и сада", написао је Буљ на свом Фејсбуку.
Ипак, потпредседник Сабора Роберт Подолњак из Моста каже да иницијативу није потписао нити то намерава да учини.
Потпис неколико заступника ХДЗ-а
"Мост није о томе одлучивао на Националном већу, према томе остаје оно што је Влада рекла о томе и ја вам не могу ништа друго рећи. Не знам има ли неки мостовац који је потписао и о томе не могу говорити. Особно нисам ништа потписао нити намеравам", поручио је Подолњак.
Иницијативу је потписало и неколико ХДЗ-ових заступника, а они који то нису учинили нису желели да разговарају са новинарима па још није јасно има ли Клуб службени став о том питању.
СДП-ов Пеђа Грбин уверен је да заступници који потписују иницијативу "не знају шта раде".
"Мислим да је кандидатура Весне Пусић за главну секретарку УН-а, без обзира на то како она завршила, добра за РХ јер је то прилика да на једном тако важном месту говоримо о неким нашим политикама и неким нашим ставовима, а они који је бојкотују и руше из Хрватске напросто не знају шта раде. Мислим да се ту премијер Орешковић издигао и показао да ипак с времена на вријеме зна поступити као председник Хрватске владе, а не марионета у нечијим рукама", казао је Грбин.
Извор: Ал Џазира

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА