Најновије

СИРИЈА ПРЕД НОВИМ ТАЛАСОМ РАТА: Турци туку артиљеријом, Саудијци хушкају милитанте!

Док Турска артиљерија поново гранатира положаје сиријске армије, Саудијска Арабија успешно подговара сиријске "опозиционаре" да након напуштања преговора у Женеви наставе са сукобима унутар Сирије.

Турске гранате ударају (илустрација: Јутјуб принтскрин)

Турска артиљерија је 24. априла гађала положаје сиријске армије из насеља Алуичак. Сиријска армија није одговорила на напад, саопштио је руски Центар за помирење непријатељских страна у Сирији. „Од 13.00 до 13.15 24. априла турска артиљерија је гађала положаје сиријске владине армије из области насеља Алуичак. Није отварана ватра на положаје турске артиљерије“, наведено је у билтену објављеном на сајту Министарства одбране Русије. Центар је на основу информација које је добио од локалног становништва саопштио да терористи Нусра фронта гомилају снаге у североисточним областима провинције Латакија. У провинцији Идлиб борци су у два наврата из минобацача гађали насеље Фуа. Током протекла 24 сата, према подацима Центра, примирје је нарушено девет пута, и то у провинцијама Дамаск, Латакија и Идлиб. Прекид ватре у Сирији ступио је на снагу 27. фебруара. Примирје не важи за ДАЕШ, Нусра фронт и друге организације које су Уједињене нације прогласиле терористичким. 

Џафари: Саудијци довели терористе у Женеву

Шеф делегације сиријске владе на међусиријским преговорима Башар Џафари оптужио је групације Ахрар ел Шам и Џејш ел ислам за терористичке нападе у Алепу и Дамаску. „Не изненађује то што је нападе у Алепу извела организације Ахрар ел Шам, коју тренира Турска, а терористички напад у Дамаску Џејш ел ислам, коју припрема Саудијска Арабија“, изјавио је Џафари након састанка са специјалним изаслаником Уједињених нација за Сирију Стафаном де Мистуром у Женеви. Џафари је навео да је на састанку с Де Мистуром разговарао о ескалацији тероризма која се бележи у Алепу и у области Сеида Зејнаб у Дамаску. „Претње низа представника саудијске делегације (Високи преговарачки комитет сиријске опозиције) који су били овде у Женеви, пре него што су се изнервирали и напустили је, претвориле су се на копну у нападе уз коришћење ракета у Алепу и експлозију аутомобила који је убио невине у Сеида Зејнабу у Дамаску“, рекао је Џафари. Према његовим речима, циљ саопштења Високог преговарачког комитета у Дамаску био је да пропадну актуелни међусиријски преговори и да се појача спољно мешање у те преговоре.  Џафари је додао да је Дамаск упутио писма генералном секретару УН и председнику Савета безбедности УН са захтевом да предузме хитне кораке за помоћ Сирији у борби против тероризма и да позове на одговорност оне земље које помажу терористима. „Влада Сирије упутила је два идентична писма генералном секретару УН и председнику Савета безбедности УН са циљем да објасни ситуацију и да тражи од Савета безбедности да предузме хитне мере и помогне влади (Сирије) у борби против тероризма у складу с резолуцијама УН, као и да позове на одговорност владе земаља које спонзоришу тероризам у којем страдају невини грађани“, рекао је Џафари. Џафари је нагласио да ескалација насиља у Сирији има политички подконтекст. Према његовим речима, неспособност Јордана и Саудијске Арабије да саставе јединствени списак терористичких група на основу одлуке Међународне групе за подршку Сирији довело је до садашњег распламсавања тероризма у Сирији. Џафари је истакао да је „то довело до учешћа терориста у делегацијама група у Женеви“.  Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА