Најновије

СРЕЋАН РОЂЕНДАН ЧИЧА: 123 године првог герилца Другог светског рата

Михаиловић је био генерал војске Краљевине Југославије, а у рат је ушао као пуковник. Избегличка влада која се налазила у Лондону му је доделила чин генерала, као и место министра.

Чича Дража (Фото: Википедија)

На данашњи дан далеке 1883. године, у Ивањици, рођен је Драгољуб Дража Михаиловић, командант Југословенске војске у Отаџбини.
Као професионални официр учествовао је у ослободилачким ратовима 1912.-1918. У међуратном периоду извесно време био је војни аташе у Прагу и Софији.
Одбио је да прихвати капитулацију у Априлском рату 1941. и са групом истомишљеника одлучио се на оружани отпор окупатору - што је започео половином маја исте године.
Улазак Совјетских јединица у Србију у јесен 44., означио је и слом Михаиловићевог покрета. ОЗНА (Одељење заштите народа - у ствари политичка полиција) га је ухапсила 12. марта 1946. Осуђен је са образложењем да је био сарадник окупатора и ратни злочинац. Председник САД Хари Труман га је одликовао Легијом части, постхумно 1948.
Виши суд у Београду рехабилитовао је 2015. генерала Драгољуба Дражу Михаиловића и вратио му грађанска права која су му била одузета у процесу 1946. године.
Чича Дража је остао да живи и у неколико четничких песама, као што су "У шумици колибица мала" и "Иструли ми дуња у фиоци". Извор: Espreso.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА