Најновије

"КОСОВСКИ ПРЕМИЈЕР" ОБЈАВИО: Београд признао шиптарске дипломе

У контексту "диjалога о нормализациjи односа између Приштине и Београда", под покровитељством EУ, две стране су поново прихватиле обавезу да спроведу споразум о узаjамном прихватању стручних и академских диплома, саопштено jе данас у Приштини.

Приштина (Фото: Википедија)

"Дипломе ће у почетку потврђивати организациjа коjу одабере EУ. Након овог потврђивања, захтев за признавање може се поднети релевантним институциjама сваке од страна, а признавање ће бити подељено на стручно и академско", наведно jе на саjту "косовског премиjера".
Према том саопштењу, стручно признавање ће вршити одговараjући органи власти, у року од наjвише 90 дана након добиjања захтева и уз накнаду од наjвише 50 евра или еквивалентан износ. "Стручно признавање сматраће се довољним за могућности запошљавања, укључуjући и запошљавања у органима власти. Aкадемско признавање биће потребно само ради наставка студиjа; процедуре ће зависити индивидуално од институциjе високог образовања и њихов рок ће бити пет месеци", каже се у саопштењу.
Београд и Приштина ће, како се наводи, признати све раниjе признате потврде Eвропске асоциjациjе универзитета (EУA), дипломе коjе jе EУA већ потврдила могу се директно поднети на признавање, а сва раниjа признавања диплома третираће се као валидна. "Поред тога, стране су сагласне да прошире делокруг споразума из 2011. године обухватањем следећих степена образовања: високо образовање (дипломирани студент, мастер и доктор наука) и предуниверзитетско образовање (основно, средње, струковно образовање и пети степен квалификациjа према Eвропском оквиру квалификациjа)", каже се у саопштењу обjављеном на саjту.
Напомиње се да ће EУ "и даље пружати помоћ у овом процесу кроз финансирање проjекта коjи ће омогућити спровођење споразума у почетноj фази потврђивања". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА