Најновије

НЕНОРМАЛНА МРЖЊА МИРАША ДЕДЕИЋА: На мене удара руља коју воде српски попови

Након недавних изјава за "Дневни аваз" и Фејс ТВ, поглавар канонски непризнате Црногорске православне цркве, тзв. митрополит Михаило, нашао се на удару, како каже, руље коју воде српски попови. Замерени су му коментари на пресуде Војиславу Шешељу и Радовану Караџићу, а посебно изјава "да је Алах један, а Мухамед његов посланик". Интервју Мираша (Михаила) Дедића за "Дневни аваз" преносимо у целости.

Мираш Дедеић (Фото: Јутјуб)

Након неколико Ваших иступа у медијима из БиХ, опет сте на мети напада. Како их коментаришете?

- Ма ја то не пратим. Бавим се неким другим пословима. Читам некад из штампе и кажем: "Па добро, што морате претити, требали сте доћи и лако завршити. Нисам ја толико кукавица да бежим од вас, него ви бежите од мене, човече."

Ваша порука да је Алах један изазвала је доста реакција и у БиХ. Тиме сте казали да фактички сви верујемо у једног Бога.
 
- Па, даћу вам неколико примера шта кажу патријарси. Рецимо, патријарх александријски Партеније. Он назива ислам религијом великог Бога и његовог апостола Мухамеда. Или патријарх антиохијски Игњатије из Саудијске Арабије каже како се и ви, муслимани, и ми, хришћани, налазимо у тражењу лица Божијег, како се и ви и ми обраћамо творцу земље и у свако доба тражимо опроштај. Значи, сви се ми обраћамо Богу, а то што некоме смета што је Алах Бог, ево превешћемо на енглески, тамо се то, чини ми се, каже "Год".

Већ сте рекли да нема казне за злочине који су почињени у Босни. Како онда гледате на пресуде Караџићу и Шешељу?
 
- То је неки договор између Трибунала, Србије и Републике Српске. То је урађено да не би дошло до нереда, да би и Србија ишла брже у НАТО и ЕУ. Међутим, обојица тих људи који су на власти у Србији, Николић и Вучић, који желе да издигну Србију изнад онога што јесте, били су радикали, и отац и мајка им је био Шешељ, а сад су се променили, да окрену Србију. Хоће ли успети, не знам.

Након ових пресуда, Шешељеви радикали изашли су у Сребреници...

- Сваки је такав покушај, па и за поштеног хришћанина, из које год земље долазио, недопустив. То треба најоштрије санкционисати. То су фанатици. А фанатик је најопаснији и најгори и о томе се озбиљно треба водити рачуна. Они кажу да су порушене неке цркве и манастири, али ја сам мало старији човек, па памтим и знам. Па само у Бањој Луци срушено је 16 џамија, једна је била у Београду и њу су запалили. Па и то је богомоља! То треба сачувати, нека се људи моле своме Богу. Не могу схватити да то људи раде.

Како то решити?

- То мора да се рјешава с државом. ЕУ и НАТО морају помоћи БиХ да се коначно нормално живи. Пролазио сам кроз Босну, грехота је људе тако притискати. По мени је то морални злочин. Треба босански народ да се ослободи тога зла. Није народ крив, него вође. Јер ја сам сигуран да ни Караџић ни Младић ни Шешељ никада нису убили никога из пушке, али су били хушкачи на рат. Ја сам за то да се свако позове на одговорност, па макар био мој рођени отац. Хоћете ли опет долазити у Сребреницу?

- Био сам прошле године на 20. годишњици и ове године ћу доћи. Лакше ми је кад одем тамо.
Треба све људе пустити да слободно живе.

Како коментишете растући национализам у Европи који је проистекао из избегличке кризе?


- То нас води у беспуће. Ту страда јадна несретна сиротиња. Ми имамо и овде једног несретника, српског владику Амфилохија, који каже: "Ислам је лажна вера". Ја кажем, немојте призивати непријатеље, него да живимо у слози. Како рећи да је то лажна вера кад у њу верује више од милијарду људи? Треба све људе пустити да живе слободно.

- Мука ми је само кад помислим на сребреничке мајке. Једна је изгубила 24 члана породице, па то је за мене геноцид, а камоли убити 8.000 људи за дан-два! То је срамота! Када сам ишао у Сребреницу, видио сам једну православну цркву око које су се људи ухватили за руке и иду око цркве. Питам, шта је ово? Кажу, ту је била џамија, срушили је и сад је подигнута црква. То људи не раде! То је анархија. Извор: Дневни аваз

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА