Најновије

ХАГ: Трибунал обуставио суђење Хаџићу на неодређено

Хашки суд званично је данас саопштио да је одлучио да на неодређено време обустави суђење Горану Хаџићу, који болује од тумора на мозгу.

Хашки трибунал (Фото: Јутјуб)

У одлуци која је донесена већином гласова, Претресно веће коме председава судија Гај Делвоа закључило је да „Хаџић неспособан за суђење” и да се „процес обуставља на неодређено време”, јавила је агенција АФП.
Услови његовог привременог пуштања на слободу остају на снази, а одбрани се налаже да суд обавети које медицинске информације желе да остану поверљиве.
Хаџићев адвокат Зоран Живановић изјавио је 2. априла да је суђење прекинуто је на неодређено време због здравственог стања његовог клијента.
„Хашки трибунал је донео ту одлуку пре неколико дана”, рекао је он, наводи сајт РТРС, преноси Танјуг.
Хаџићева одбрана претходно се жалила и на одлуку Трибунала да му не дозволи да се види са неколико блиских пријатеља, који су планирани да буду сведоци одбране, а неки од њих су већ и сведочили и завршили своје учешће у Хагу.
„Сматрамо да нема више никаквих разлога ускратити му да се у оваквом здравственом стању види са тим људима”, додао је Живановић.
Хаџић је у јуну 2004. године оптужен по осам тачака за злочине против човечности и шест тачака за кршење закона и обичаја ратовања, наведено је на сајту Међународног кривичног суда за бившу Југославију.
Ухапшен је у јулу 2011. године, а суђење је почело 16. октобра 2012. Извођење доказа оптужбе завршено је 28. новембра 2013, а извођење доказа одбране почело је 3. јула 2014. и суспендовано је од 20. октобра 2014. због лошег здравственог стања оптуженог.
Хаџићу је у априлу 2015. године због лошег здравственог стања, одобрено привремено пуштање на слободу из хуманитарних разлога. У октобру 2015. године претресно Претресно веће је наложило одлагање поступка, а сада је поступак прекинут на неодређено време. Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА