Најновије

ОПСЕСИЈА: Хрватски адвокат смислио начин да Шешеља врати у Хаг?!

Адвокат који је бранио Готовину, ових дана се бави смишљањем начина како да Војислава Шешеља ипак некако смести у шевенингенски казамат.

Мишетић би Шешеља опет у Хаг (Илустрација: Правда)

Хрватски адвокат смислио је домишљат правни начин да Хаг Војислава Шешеља ипак спакује у затвор, без обзира на чињеницу да га је исти суд првостепено већ ослободио кривице за злочин против човечности и кршење обичаја рата. Американац хрватског порекла Лука Мишетић, чије је име познато и српској јавности јер је у Хагу са успехом одбранио команданта Олује Анту Готовину, саветује на свом блогу жалбено веће Хашког суда како да "исправи страшну грешку" коју је у првостепеном поступку начинило претресно веће француског судије Жан-Клода Антонетија.
Готовинин адвокат уверен је да ће жалбено веће кад-тад оборити Антонетијеву ослобађајућу пресуду, али се плаши да би Шешељ, који болује од рака, могао да подлегне тешкој болести пре него што се то веће, највероватније кроз три године, изјасни о евентуалној жалби тужилаштва. Мишетић зато већ сада сугерише том будућем другостепеном већу да оног тренутка кад прими најаву тужилаштва о жалби, одмах нареди Србији да га ухапси и врати у Шевенинген.
Логика је следећа: Антонети и његово веће греше када кажу да није постојао удружени злочиначки подухват да се протеривањем несрпског становништва створи велика Србија, будући да су нека друга претресна већа закључила другачије од Антонетијевог. Греше и када кажу да није било "широког и систематског напада на цивилно становништво у Хрватској и Босни и Херцеговини", јер су и о томе пре његовог другачије судила друга већа. Осим тога, Мишетић се позива на поступак пред Међународним судом правде у ком је Хрватска тужила Србију за геноцид, и тврди да је српски тим у Хагу признао да су неки напади на цивиле имали "систематски карактер". Амерички Хрват, адвокат у улози тужиоца, стога закључује да је креативним тумачењем чланова 123 и 131 правила о поступању пред трибуналом могуће наћи, макар и климав правни основ да се ослобођена особа ипак задржи у затвору до краја жалбеног поступка. Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА