Најновије

НИКОЛИЋ О СПОРНОМ ОДЛИКОВАЊУ АЛ БАШИРА: То је знак захвалности што Судан није признао Косово

Председник Србије Томислав Николић одликовао је председника Судана Омара Хасана ал-Башира у знак захвалности што та држава није признала независност Косова, саопштено је данас из Председништва.

Томислав Николић (Фото: ЈуТјуб)

Реагујући на медијске критике да је додела ордена спорна због оптужнице коју је тужилаштво Међународног кривичног суда (МКС) подигло против ал-Башира, кабинет председника Србије је у саопштењу оценио да је реч о покушају стварања утиска да Србија не поштује своје међународне обавезе у односу према МКС.
Према наводима из Председништва, конструисана је, "из вероватно сензационалистичких разлога, врела политичка тема без нормалног основа и то у предизборно време".
"Од 2012. године, односно од избора садашњег председника Србије, један број земаља Европе и Азије, па и поједине из Латинске Америке, одликован је првенствено због тога што нису подлегли притисцима и нису прихватили једнострано проглашену независност албанске мањине у српској покрајини Косову и Метохији", стоји у саопштењу.
Додаје се да је Србија, у знак захвалности, одликовала и шефове свих афричких држава "које поштују међународно право и деле наш став о самопроглашеној 'Републици Косово".
"Међу њима је и Судан и ми смо му изразили поштовање кроз доделу ордена шефу државе, кога је бирао судански народ", стоји у саопштењу. Како се наводи, Афричка унија, Арапска лига и Организација исламске сарадње супротставиле су се пресуди МКС и подржале су председника Судана који је, додаје се, боравио у званичним посетама бројним државама, међу којима су и чланице Међународног кривичног суда.
"Србија у потпуности сарађује са Међународним кривичнм трибуналом и придражава се својих обавеза. Одликовање додељено председнику Баширу израз је нашег поштовања према судаском народу, коме смо захвални на подршци у једном од најзначајнијих питања за наш народ и државу", пише у образложењу.
Коалиција за Међународни кривични суд критиковала је раније Николића због ордена којим је 15. фебурара 2016. године, на Дан државности Србије, одликовао суданског председника, иначе оптуженог за геноцид у Дарфуру.
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА