Најновије

НЕМА КРАЈА РУСКОМ ЈАЧАЊУ: Моћне крстареће ракете добија и Ту-95МС! (ФОТО)

МОСКВА - Ратна авијација Русије опремиће своје стратешке бомбардере Ту-95МС крстарећим ракетама великог домета Х-101 – рекао је њен бивши командант Петар Дејнекин.

Ту-95МС (Фото: Јутјуб)

Генерал армије Дејнекин је указао да су се под крилима Ту-95МС, који су се појавили на војној паради, већ могла видети „вешања“ за те ракете. Он је истовремено подсетио да су ти авиони и били пројектовани да носе по 16 крстарећих ракета великог домета, али да су „вешања“, која су имали, била демонстирана због руско-америчких војних споразума.

Дејнекин посебно наглашава: „Са крстарећим ракетама, Ту-95МС ће имати смањени долет, али то за њих неће бити од принципијелног значаја јер они, захваљујући домету самих ракета Х-101, неће морати да уопште напуштају ваздушни простор Русије. Наши „стратези“ неће морати да пробијају ничију ПВО јер ће бити довољно да крстареће ракете лансирају из нашег ваздушног простора“. Генерал Дејнекин је ово додатно објаснио: „Те ракете имају домет од 5.000 километара. Измеримо колико је то ако се таква ракета лансира из околине Смоленска или из ваздушног простора код Петропавловска-Камчатског. По 5.000 километара и на једну и на другу страну – све ће бити у домету Ту-95МС“. Командант руске Далеколетне авијације – генерал Анатолиј Жихарјев – открио је да су неки Ту-95 већ у „процесу дубинске модернизације“, а да ће бити модернизована сва 43 авиона тог типа. Према његовим речима, то ће им продужити „радни век“ бар до 2025. године. Сви Ту-95 добиће нове радарске станице „Новела-НВ“ и модернизовану авионику „Метеор-НМ2“. Плус: нове моторе и пропелере.

Крстареће ракете Х-101 и Х-102 разликују се по томе што имају ненуклеарну, односно нуклеарну бојеву главу. Имају стартну масу од 2,4 тоне и домет од 5.500 километара. Производе се серијски, управо за стратешке бомбардере Ту-95МС. Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА