Најновије

СРАМОТА! ХРВАТСКА ПОЛИЦИЈА ЋУТИ НА ТОМПСОНОВО ВЕЛИЧАЊЕ УСТАШТВА: Певач опет провоцирао усташким поздравом, а нико не реагује! (ВИДЕО)

На концерту певача Марка Перковића Томпсона, који велича усташтво у својим песмама, у Скрадину овог викенда је поново узвикиван усташки поздрав "за дом спремни" на јавном месту, што је кршење закона и Устава Хрватске, али полиција, за сада, није реаговала.

Марко Перковић Томпсон (Фото: Јутјуб)

Из МУП-а за хрватски портал Индекс су потврдили да су добили информацију о догађају и да су је проследили Општинском државном тужилаштву у Шибенику да одлучи о даљем поступању. 

Подсећа се наиме, да је пре само две седмице објављена пресуда Високог прекршајног суда према којој је извођач песме "Бојна Чавоглаве", Марио Росо, правоснажно прекршајно кажњен због јавног извикивања поздрава "за дом спремни", којим песма, чији је Томпсон аутор, почиње. Пресуда је донесена 13. јуна ове године, а новчаном казном кажњен је макарски певач Росо, који је Томпсонову песму извео на једном свом наступу 2015. године.

У пресуди стоји да је поздрав "за дом" и "за дом спремни" коришћен и као службени поздрав усташког покрета НДХ који је настао од фашизма и који је утемељен на расизму и тиме симболизује мржњу према људима различите расе, верског и етничког идентитета. Према тумачењу председника Жупанијског суда у Загребу, Ивана Турудића, извођење спорне песме у делу извикивања усташког поздрава је забрањено, а полиција и ДОРХ морају то поштују, све док суд, евентуално, не донесе другачију пресуда о овом случају.

И заменик шефа полиције Јосип Ћелић нагласио је да полиција мора да спроводи закон, у складу са пресудом Високог прекршајног суда.

Обраћајући се својој публици на концерту на Скрадину, Марко Перковић Томпсон је поручио да Хрватска има једну песму из Домовинског рата око које се, казао је, диже велика прашина.

"Немојте да се то чини као изговор или правдање, није, за сваку добру ствар се диже прашина, тако каже наш народ, па тако и за ову нашу песму која је из Домовинског рата, која је један од симбола Домовинског рата. То је наша симболика коју не дамо, ако је се одрекнемо, одрећи ћемо се и себе, можда и Домовинског рата... Отпеваћемо у сећање на Домовински рат песму Чавоглаве, онако како смо је певали... Идемо заједно...", најавио је Марко Перковић, а Скрадином је у тренутку загрмело "за дом спремни" уз истовремено дизање десне руке свих у публици.

Спорни снимак тог догађаја објавио у снимку Индеx, а упркос свему, шибенска полиција за сада неће поступати. Како кажу - чекају ДОРХ због консултација односно "даљне координације". Портал пише, позивајући се на своја сазнања, да је шибенска полиција исто поступила и у случају наступа Марка Перковића Томпсона у Трибуњу 24. јуна ове године, када је такође било извикивања усташког поздрава.

Из ДОРХ-а до данас није у полицију дошла препорука поступања у случају и овог кршења јавног реда и мира, а није, како наводе, било ни консултација с полицијом.

На питање Индекса докле се дошло и у овом случају, из Тужилаштва још нема одговора.

Прочитајте ОВДЕ  како се то Колинда опет избламирала.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА