Најновије

КАД СЕ КРВНИ НЕПРИЈАТЕЉИ УЈЕДИНЕ: Иран се удружио са талибанима против Исламске државе!

Техеран је већ деценијама у сукобу са авганистанским Талибанима, али успон Исламске државе зближио је два историјска непријатеља као ништа никада раније.

Талибани (Фото: Јутјуб)

Иранске снаге почеле су да сарађују са Талибанима на успостављању тампон зоне дуж иранско-авганистанске границе како би онемогућили пролаз Исламској држави, заједничком противнику некада заклетим непријатељима.
Напори Техерана да осигура 900 километара дугачку границу са Авганистаном представљају значајну новост за шиитско-сунитске односе, пошто је шиитски Иран већ деценима посматрао милитантну сунитску групу Талибана као директну претњу.
Иранске власти су свесне да Талибани ипак представљају значајно мању претњу од Исламске државе која је у експанзији у Авганистану где према неким проценама већ има преко 3.000 бораца.
"Иранци већ покушавају да границу са Авганистаном осигурају од проласка Исламске државе. Да би успоставили тампон зону, они сарађују са разним групама, међу којима су и Талибани", рекао је специјални изасланик ЕУ у Авганистану Франц Мајкл Мелбин.
"Иран сматра да је Исламска држава оруђе Саудијске Арабије и због тога свако приближавање ИД-а тумачи као агресивност саудијске владе. Ако се претња ИД појави на њиховој источној граници, Иран ће то схватити као да Ријад отвара други фронт", објашњава Мелбин.
Иако је у затегнутим односима са Техераном, Вашингтон подржава напоре у борби против ИД у Авганистану, али је забринут да ће новац и наоружање које Иран доставља Талибанима, једног дана бити искоришћени против америчких трупа у тој земљи.
Портпарол Стејт Дипартмента поручио је да би Техеран требало да сарађује са владом у Кабулу, а не да пружа помоћ Талибанима.
Упркос "успесима" које је постигла у Сирији и Ираку, Авганистан и Иран представљају сасвим другачији изазов за ИД. Премда је граница две земље дугачка и порозна, што омогућава терористима да уђу у Иран и изврше нападе, безбедносне службе Ирана за сада су врло темељно радиле свој посао у спречавању терористичких напада који су свакако планирани. Крајем 2014. године, портпарол ИД Абу Мохамед ал Аднани рекао је да су милитанти спремни да "претворе Иран у базен крви", карактеришући ову земљу као најљућег непријатеља. Извор: Newsweek.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА