Најновије

Трка дронова можда постане нови масовни спорт

У Калифорнији се одржавају трке малих летелица с даљинским управљањем - квадкоптера, чији сложени манвери око препрека и брзина до 120 километара на сат привлаче радознале на травњаке и у напуштене зграде где су трке још драматичније.

ФОТО: Pixabay

Гледаоци су иза заштитне мреже, с посебним наочарима помоћу којих виде слику с камере дрона за којег навијају, а око њих су ТВ-екрани с низа камера, преко којих се трка такође прати. "Пилоти" троше недеље и недеље, и по више од 10.000 долара да побољшају мале летелице, јачајући им конструкцију, мењајући моторе, батерије, пропелере и додајући камере. 
Трке дронова су још "герилски спорт", мада је ТВ ЕСПН прихватила да их преноси од јесени. Новца је мало, те још нема професионалних "пилота". Мало је трка на којима се може зарадити, као на такмичењу "World Drone Prix", у Дубаију, марта ове године, када је победник добио чак 250.000 долара. Али, то се може нагло променити ако трке квадкоптера привуку масовну публику и спонзоре који би да и ту рекламирају своју робу. Привредник Ник Хорбачевски, оснивач америчке Лиге трка дронова, сматра да ће то постићи ако публика буде доживљавала исто узбуђење као и "пилоти". Тако квадкоптери који се такмиче у његовој лиги и њихови "пилоти" имају ЛЕД осветљење исте боје, те гледаоци могу лакше да прате муњевите маневре, а снимци тих трка су на интернету. 
Иако се у трке дронова већ улажу милиони долара, успех је далеко. Подједнако атрактивна квази-спортска такмичења су већ пропадала, тако је професионални пејнтбол на врхунцу, 2005. године, изгледао као сигуран победник, потом је доспео на ТВ ЕСПН, а 2014. године се угасио. ИЗВОР: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА