Најновије

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ! ЕГИПАТСКИ ЗВАНИЧНИК ШОКИРАО СВЕТ: Том и Џери су криви за настанак ИД-а!

Цртани филм "Том и Џери" крив је за настанак Исламске државе (ИД), тврди шеф египатског националног информативног сервиса Салах Абдел Садек. Он каже да је чувени цртаћ пун насиља, што охрабрује екстремизам и учи децу да је у реду дизати људе у ваздух.

Том и Џери (Фото: Јутјуб)

И филмови су криви

Садек је шокантне тврдње изнео у уторак на трибини Универзитета у Каиру пред неколико стотина студената.
- Том и Џери допринели су томе да деца помисле како је насиље природан део живота. Цртани то насиље приказује као забаву и шаље поруку: Да, могу га да ударим... и могу да га разнесем експлозивом. Мозак гледалаца то онда региструје као нешто потпуно нормално - рекао је Садек.
Он је додао да су за настанак најсуровије терористичке групе у историји делимично криве и видео-игре, али и акциони филмови.
- Све је то пуно насиља. Млади данас имају обичај да сатима играју те игрице на компјутерима, а након што заврше осећају се срећно и испуњено. Оне такође шаљу поруку да је насиље потпуно у реду и криве су за ово што се данас дешава широм арапског света. А све почиње из раног детињства са Томом и Џеријем - уверен је Садек.

Следи цензура

Према наводима сајта "Egyptian Streets", који је пренео излагање шефа националне ТВ, влада у Каиру још није цензурисала цртаћ "Том и Џери", нити је увела забрану на видео-игрице. Међутим, како сајт наглашава, није искључено да ће надлежни, након коментара египатског званичника, то можда и урадити. Ово, иначе, није први пут да су се чувени мачак Том и миш Џери нашли на удару критика због насиља. Последњих година се воде жестоке полемике о томе да ли је овај цртаћ, који је седам пута награђиван Оскаром, погодан за децу или не. Противници цртаног тврде да малишани постају агресивнији гледајући Тома и Џерија, који шаљу негативну поруку. С друге стране, поштоваоци тих ликова објашњавају да је у питању само обичан анимирани филм, да му је основна функција да забави и ништа више од тога. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА