Најновије

ПАЖЊА: Вирус "Зика" прети Србији - први случај забележен у Словенији!

Зика је све ближа границама наше земље – јуче је први случај заразе овим вирусом потврђен у Словенији.

Зика (Фото: Pixabay)

Тамошњи медији најпре су јавили да је реч о члану одбојкашке репрезентације који је боравио у Бразилу, али су званичници то демантовали. У Словенији је досад на вирус зике тестирано 35 грађана, који су боравили у „ризичним” земљама Јужне Америке и карипског региона, али инфекција ни код једног од њих није потврђена.
У Србији је досад, због сумње на вирус зика, тестирана само једна трудница која је боравила у Латинској Америци, али је резултат био негативан, потврдио је „Политици” проф. др Драган Илић, директор Института за јавно здравље „Батут”. Др Илић каже да је ова жена обавила тестирање у лабораторији у Загребу у договору с нашим здравственим осигурањем, а приводи се крају јавна набавка тестова за наше грађане.
– Тестове ћемо врло брзо имати и бићемо потпуно спремни да сваког нашег спортисту или посетиоца Олимпијских игара у Рију тестирамо ако сумњају да су се заразили зиком. Такође, у последњих месец дана, тим стручњака из „Батута” спортистима је, у сарадњи са здравственом комисијом Олимпијског комитета, одржао предавања о свим ризицима ове инфекције и поделио им штампани материјал – каже др Илић, додајући да се тестом и две недеље по повратку могуће проверити да ли је неко заражен зика вирусом.
Проф. др Зоран Радовановић, епидемиолог, каже да се Србија сврстава у земље умереног ризика када је у питању зика вирус. Како истиче, њега много више забрињава грозница западног Нила, коју, такође, преносе комарци и због које је, подсећа овај лекар, Србија у 2013. имали велики број оболелих и умрлих.
Међутим, грозница западног Нила не преноси се сексуалним путем, што у случају вируса зика додатно диже панику.
Недавно је група научника, у писму познатом медицинском часопису „Њу Ингланд Џурнал ов медисин”, упозорила да се вирус зика преноси и оралним сексом. Они су описали пример четрдесетпетогодишњег мушкарца који се током боравка у Бразилу инфицирао. По повратку у Париз, заразио је и своју партнерку. Код мушкарца вирус је пронађен у семеној течности и урину, али не и у крви и пљувачки. Код жене је вирус откривен у крви и пљувачки. Такође, научници су упозорили да се вирус преноси и аналним сексом.
Досад су случајеви инфицирања зиком сексуалним путем потврђени у 10 земља у Европи – у Немачкој, Италији и Португалији.
Др Илић каже како препоручује да партнерка мушкарца инфицираног вирусом зика не остаје у другом стању током шест месеци, а у том периоду треба користити презерватив.
Др Радовановић каже како је зика блажа болест у поређењу с три из исте групе (такозване векторске болести), које преносе комарци у Бразилу. То су жута грозница, денга и чикунгуња. Он додаје да је инфекција зика вирусом далеко најблажа по последицама по здравље, осим када је реч о трудницама. Вирус зика изазива оштећења плода, тако је у Бразилу, земљама Јужне Америке и карипског региона забележено на хиљаде случајева беба рођених с микроцефалијом, болешћу која проузрокује трајни инвалидитет, па и смрт.
– У Србији практично нема комараца који би пренели зика вирус. Истина је да постоји полни пут преноса, али он није доминантан. Тачно је да се вирус зике може остати у сперми мушкарца и извесно време после оздрављења – објашњава др Радовановић. Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА