Најновије

СИТУАЦИЈА НИЈЕ НИМАЛО НАИВНА: Корона ушла у Забелу! Преминуло још 6 особа! Расте број заражених у Београду!

Према последњим подацима, у Србији су коронавирусом заражено 9.009 особа. Борбу са ковидом 19 изгубила су 179 пацијента. У последња 24 часа тестирано је 6.703 особе, новозаражених је 285, а преминуло је још шест особа. 

Просторије једног од српских затвора (Фото: Јутјуб)

Хоспитализовано је 2.479 људи, а 71 је на респиратору. Излечено је до сада 1.343 пацијента. 

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић је рекао да је Влада изменила одлуку о мерама заштите током празника - забрана кретања почиње од 18 часова и трајаће до суботе у 5 часова ујутру.

Старији од 65 ће моћу у шетњу два пута, у суботу и недељу забрана кретања почиње од 18 часова до 5 ујутру.

Током викенда у циљу смањивања социјалних контаката важи забрана окупљања више од двоје људи и то ће бити контролисано. 

Професор Гојковић је рекао да излазимо из фазе изолације и улазимо у фазу личне одоговорности.

Апеловао је на све који не морају да излазе напоље за викенд, то и не ураде.

"То је једногласан закључак Кризног штаба здравствене струке. Мере остају исте у суботу и недељу, као данас, и молимо по хиљадити пут за личну одговорност, максимало избегавање контаката, јер то је кључ у наредном периоду, а не само за викенд", рекао је Гојковић.

Гојковић је истакао да са здрављем нема компромиса и да се тражило најбоље решење за све.

"Одлуку смо донели водећи рачуна о епидемиолошким аспектима и о очекивањима како ће се грађани понашати, то је основно", рекао је Гојковић.

Говорећи о променама првобитне одлуке о забрани кретања за празник, Гојковић је рекао да није тајна да су у оквиру здравственог Кризног штаба постојала различитих мишљења у вези са првомајским празницима, јер је део струке био за максимално ригидне мере, а било је, каже, и оних за још либералнији став.

"Солидарно и одговорно сви заједно да избегавамо контакте"

"Али, гледајући целокупну ситуацију, да три, четири, дана имамо стално испод тих фамозних пет одсто заражених у односу на тестиране, да имамо у скавом тренутку добар преглед ситуације, данас смо фактички једногласно на Кризном штабу донели ову одлуку", рекао је Гојковић.

Како каже, струка је свесна да ово јако дуго траје и определили су се да за 1. мај буде ригидних мера, док у суботу и недељу важе мере као радним данима, с тим што је и даље неопходно указати на значај мера дистаницарања.

Имунолог Срђа Јанковић каже да ваља нагласити да са делимичним ублажавањем мера, морају избегавати контаката што постаје есецијално.

"Првог маја славимо солидарност, солидарно и одговорно сви заједно да избегавамо контакте који нису неопходни онда ћемо успети без даљих изненађења", рекао је Јанковић.

Рекао је  да особе имају заштитна антитела које су оздравиле од ковида 19. 

"Коришћење заштитне опрема да постане навика" 

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић рекао је да је од укупно тестираних 1.843 у Београду, у последњих 24 сата позитивно 90 особа, што је највећи број и лагани раст у односу на претходних неколико дана.

Каже да то није забрињавајуће, јер је у оквиру оног што је пожељно - мање од пет одсто узорака тестираних је позитивно.

Стевановић је рекао да је највећи део наше популације у Београду, што је и највећи фактор ризика. Упозорава да је и поред ублажавања мера, важно да људи буду међусобно на дистанци и да користе заштитну опрему, што би требало да постане навика.

О школској години

Зоран Гојковић је рекао да ће у наредном периоду разматрати о наставку школске године за основце и средњошлокце, као и за наставу на факултетима.

Он је рекао да су на Кризном штабу до сада донете одлуке везане за рад предшколских установа и нижих разреда, односно продуженог боравка деце од првог до четвртог разреда.

"Још никаква одлука није донета везана за наставак школске године за основце и средњошколце, а самим тим и за наставу на факултетима", рекао је Гојковић.

Према његовим речима, то ће се у наредном периоду анализирати и у зависности од епидемиолошке ситуације процењивати.

Јанковић: Деца и даље да избегавају контакте са старим особама

“У овом тренутку струка не саветује да деца долазе у контакт са старим особама”, изјавио је  имунолог Срђа Јанковић и нагласио да деца могу да се заразе корона вирусом и да се то потврдило у свим земљама.

Јанковић је рекао да у овом тренутку стручњаци у нашој земљи не могу да потврде наводе швајцарског имунолога Данијела Кохера да деца немају рецепторе и да не могу да се заразе корона вирусом.

Он је на констатацију да је Швајцарска укинула забрану контаката између деце и старих особа и питање да ли ће ускоро бити безбедно да наша деца буду са бакама и декама, рекао да није упознат са стратегијом Швајцарске и да је у тој земљи то вероватно могуће због ниске активности вируса.

''И код нас се активност вируса снижава, али у овом тренутку последње што бисмо саветовали је да деца долазе у контакте са бакама и декама. Таква статегија не долази у обзир, деца могу да се заразе. То што имају блажу клиничку слику или уопште немају симптоме је добро, али то не значе да не могу да преносе вирусе. То је бар непобитно доказано'', рекао је Јанковић.

Гојковић: У Забели заражено 22 затвореника

“У пожаревачком затвору Забела код 22 затвореника регистровано је присуство вируса корона, они су смештени у посебном павиљону и у добром су стању”, рекао је Зоран Гојковић.

Одговарајући на питање новинара о стању у затворима, а посебно у Забели, Гојковић је одговорио да је ситуација у осталим затворима под потпуном контролом.

“Догодило се да у Забели имамо забележену појаву пацијената који су позитивни на вирус корона, то је до овог тренутка 22 њих. Они су издвојени у посебном павиљону што је епидемиолошки веома добро”, наводи Гојковић.

Каже да је тај део затвора полузатворен и да су затвореници били у контакту са стражарима тако да је због тога постојала могућност да се неко зарази.

Гојковић истиче да је екипа на терену и испитује остале затворенике.

“Има потребе за опрезом, нема потребе за додатну бригу”, рекао је Гојковић.

Прочитајте ОВДЕ какву је одлуку Влада Србије донела поводом предстојећих празника.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА