Најновије

КИНА ИЗ СРБИЈЕ НАПАДА ЕВРОПУ: Шта се све крије иза дуго очекиване посете Си Ђипинга

Кина из Србије креће у економски „напад“ на Европу, и посету председника Си Ђинпинга Београду треба посматрати у том светлу.

Си Ђипинг (Фото: Синхуа)

Та кинеска тежња, међутим, уопште не мора да буде лоша за Србију, сматрају саговорници. Штавише, захваљујући пројектима које ће две земље радити заједно, Србија би у перспективи могла да постане веома важан део кинеског трговинског коридора ка Европи (такозвани нови пут свиле).
- Код нас се не разуме довољно да је сарадња Кине са Србијом део много ширег оквира сарадње Кине са Европом. Зато тој земљи одговара Србија, која је отворена, стабилна, добро повезана са суседима и морским лукама и која је интегрисана у шири европски простор - прича програмски директор Центра за међународну сарадњу и одрживи развој Никола Јовановић.
Он објашњава и да Србија има добру полазну позицију, повољан географски положај и да је још 2009. потписала споразум о стратешкој сарадњи са Кином.
- То све даје Србији велику развојну шансу уколико разуме кинеску стратегију новог пута свиле и оквир њене сарадње са Европом - наводи Јовановић.
Консултант за страна улагања Махмут Бушатлија каже да је ова посета изузетно важна.
- Кинези имају стратешки циљ да у свету убудуће продају своје услуге и робу, а да су им инвестиције у другом плану. У оквиру такве стратегије они су дефинисали 10 милијарди евра за земље југоисточне Европе. Од тог новца 1,5 милијарди је опредељено за Србију, која би требало и да буде центар за инфраструктуру у том делу Европе. Тај новац ће се пласирати преко њихове банке, по повољним каматама, али ће зато морати извођачи радова на српским железницама и путевима да буду кинеске компаније, у размери од 60 одсто према 40 одсто локалних подизвођача - каже Бушатлија.
Саветник председника ПКС Бојан Ђурић каже да Србија треба да тражи простор за много интензивнију привредну сарадњу са Кином. Притом, како наводи, не треба изгубити из вида озбиљан број малих и средњих предузећа из Србије које годинама развијају веома интензивну сарадњу са том земљом.

Последње припреме за долазак

У Београду су се јуче на све стране могли видети наговештаји доласка важног госта. Почев од аеродрома, па дуж трасе којом ће се кретати поворка у којој ће бити Си Ђинпинг истакнути су симболи двеју земаља.
Председник Кине, такође, посетиће и Смедерево, односно „Железару“, коју преузима компанија из те земље.

Николић: Као пролеће након зиме, после Кине све ће да процвета

Председник Србије Томислав Николић рекао је јуче да се Кина Србији одавно представила у најбољем светлу, а посебно одлуком да Србија буде место одакле Кина креће у Европу.
- После толико година кинески председник долази у Србију. То вам је као кад после дуге зиме долази пролеће. Све ће да процвета после ове посете друга Си Ђинпинга - рекао је Томислав Николић кинеском државном радију.

И у Блоку 70 се радују доласку председника

Јуче је на згради популарног Блока 70, у којем се налазе продавнице чији су власници Кинези освануо транспарент добродошлице Си Ђинпингу. Порука добродошлице исписана је на кинеском и српском језику. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА