Најновије

ШПИЈУНАЖА! Фејсбук вас прислушкује!

Професорка Кели Барнс са Универзитета у јужној Флориди тврди да из Фејсбука заправо стално слушају разговоре својих корисника.

(Фото: Јутјуб)

Она тврди да запослени у Фејсбуку користе мобилну апликацију и путем телефона корисника сазнају о чему они разговарају. Из Фејсбука, пак, кажу да њихова мобилна апликација заиста "ослушкује" шта се догађа око ње, али само како би им то о чему људи разговарају, слушају или гледају могли предложити као објаву на Фејсбуку. 
Та је опција доступна већ неколико година, али пажњу јавности добила је тек кад је професорка Кели Барнс, са Универзитета у јужној Флориди, указала на то. Рекла је да јој се не чини да апликација прислушкује кориснике само како би им помогла, него прислушкује њихове расправе како би им могла понудити релевантне рекламе. Тестирала је своју тезу тако што је о одређеним темама разговарала у близини свога телефона, а након тога на Фејсбуку приметила огласе на ту тему.
Тврдња професорке Барнс слаже се са све гласнијим тврдњама да Фејсбук искоришћава своје кориснике како би зарадио на оглашивачима. Кад су се тек појавиле ове тврдње, 2014. године, из компаније су рекли да телефон "не прислушкује увек" и да се разговори не снимају. И на својој страници кажу како не снимају разговоре, али да користе аудиозаписе како би схватили шта се догађа у близини телефона. Иако је за сада доступна само у САД-у, опцију промовишу као једноставан начин дељења садржаја који гледате или слушате са својим пријатељима на Фејсбуку. 
Уколико успешно препозна о чему се ради, поред садржаја ће бити приказана мала бројка '1', на коју корисници могу кликнути и на тај начин поделити садржај. Ипак, опција се може и искључити. 
На aјфону уколико желите да искључите ову опцију идите у поставке апликације, па у поставке сигурности и искључите опцију микрофона. На Андроиду уђите у поставке приватности и промените дозволе које има Фејсбукова апликација.
Извор: hr.n1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА