Најновије

НОРВЕШКА СЕ НАОРУЖАВА: Општа фрка од Русије!

Норвешка убрзано повећава своје одбрамбене капацитете због страха од "агресије Русије", коју је премијер скандинавске земље описао као "непредвидивог суседа са истока".

Норвешка војска (Фото: Јутјуб)

Норвешка, држава чланица НАТО алијансе и земља која дели границу са Русијом, у наредних 20 година повећаће војни буџет за скорро 25 милијарди евра, преноси АФП.
Обраћајући се медијима у Ослу, премијерка Ерна Солберг подвукла је да су "геополитичке околности, нажалост, кренуле веома лошим путем последњих година".
- Имамо веома непредвидивог суседа на истоку који јача своје војне капацитете и показује вољу да војну снагу искористи у политичке сврхе - истакла је Солберг.
Премијерка нордијске земље рекла је и да "Норвешка тренутно није адаптирана на тренутну геополитичку ситуацију".
Норвешка ће поменуте милијарде евра утрошити на четири нуклеарне подморнице, 52 борбена авиона "Ф-35" и авионе који ће надзиати територијалне воде. Такође, постоје планови да оружане снаге буду знатно присутније у Финмарку, крајњем североистоку Норвешке који се такође граничи с Русијом. Према писању норвешког "Афтенпостена", граничне патроле ће знатно чешће обилазити ту забачену регију.
Ова реакција Норвешке само је једна у низу потеза НАТО алијансе, која је претходно појачала присуство и у Пољској, која се такође граничи с Русијом.
Ипак, постоје и они којима се овако агресивни потези Алијансе не допадају. Минисар спољних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер изјавио је за "Билд" да НАТО подиже тензије константним војним вежбама испред руских граница.
- Не би требало да потпирујемо ситуацију на такав начин. Ко год верује да ће НАТО вежба на истоку донети сигурност, у великој је заблуди. Немојмо оживљавати старе сукобе - јасан је био Штајнмајер.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА