Најновије

ИСТРАЖИВАЊЕ: Ово су узори младих у Србији - од Ђоковића преко Шешеља и Ђинђића до Карлеуше!

Иако Новак Ђоковић предњачи као узор младих, други узори махом су естрадне личности, ријалити звезде под оптужницама и различити политичари, показало је истраживање проблема и потреба средњошколаца и студената које је ТИМ Центар из Новог Сада урадио за ЕГЗИТ.

Младост (Фото: Јутјуб)

Главни проблеми младих су по њиховим речима незапосленост, алкохолизам, лош образовни систем, пасивност и сиромаштво, док више од две трећине њих има лоше или ужасно мишљење о животу у Србији!
Број један домаћи узор и за студенте и средњошколце је наш спортиста Новак Ђоковић, док је најчешћи узор из иностранства Владимир Путин.
Поред Ђоковића, средњошколци се угледају још и на, поређане по броју гласова, Војислава Шешеља, Јелену Карлеушу, Сергеја Трифуновића, Николу Теслу, Александра Вучића, Марчела, Кристијана Голубовића, Милоша Биковића и Николу Која.
За студенте, узори су поред познатог тенисера и Никола Тесла, Зоран Кесић, Ивана Шпановић, Војислав Шешељ, Исидора Бјелица, Владета Јеротић, Зоран Ђинђић, Иво Андрић и Матија Бећковић.
Новац, “везе” и сналажљивост су према мишљењу младих важнији за успех у Србији од образовања, стручности и вредног рада, док су срећа и упорност приближно једнако важни.
Кључни проблем младих у Србији је убедљиво висока незапосленост. За средњошколце поред овога су доминантни још наркоманија, алкохолизам и осећај да будућност не зависи од њих, уз лош образовни систем и сиромаштво, док студенте оптерећује и пасивност.
Као асоцијацију на реч “Србија” млади наводе углавном негативне појмове, а више од две трећине њих има лоше или ужасно мишљење о животу у Србији. Више од 70 процената ученика и 60 процената студената не верује да ће се стање у Србији поправити, док више од две трећине жели да оде из Србије и живи у иностранству.
Млади најчешће доживљавају вербално, физичко и психичко насиље, док најчешће пријављују економско насиље, а трећина ученика и четвртина студената процењују места у којима живе небезбедним.
Истраживање је рађено на узорку од 1.931 младих људи, од тога 980 студената и 951 ученик у четири највећа града у Србији, у Новом Саду, Београду, Нишу и Крагујевцу. Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА