Најновије

КИНЕЗИ ПОРУЧИЛИ ФИЛИПИНИМА: Американци су господари који се неће борити за вас

Сједињене Америчке Државе воле о себи да мисле као о сили мира, закона и правде, и да пуштање два носача авиона на “тренинг мисију” у Источну Азију подржава ту тежњу. Да ли уствари САД подржава мир?

Aмерички бродови на Филипинима (Фото: Синхуа)

Тајминг операције – у току спорова око Јужног Кинеског мора – је дискутабилан. Сједињене Америчке Државе су маскирале илегално, једнострано суђење покренуто од стране Филипина као племенити чин поштовања међународног закона, док се Кинеска потпуна подељеност према небитном поступку у Хагу представља као непоштовање и прекршај истог међународног закона. Зашто такво велико показивање снаге? Након безбројних обећања да се неће мешати у спор око Јужног Кинеског мора, долазак војних бродова је наводно још само један начин “мирољубивог решавања на основу међународног закона” за који се Обамина администрација константно залагала. Због тога што су Филипини узели на себе да отворе суђење , Кина је представљена као негативац који жели да милитеризује регион, али чињенице говоре више него празне речи и сада више од 60 земаља отворено подржава ставове Кине. Јел су можда зато ту сви ти војни бродови, борбени авиони и трупе? Сједињеним Америчким Државама то изгледа као “мир, закон и правда”, али сви остали то виде као што и јесте: милитаризација. Чак и Филипини осећају да нешто није како треба. У уторак, Родриго Дутерте, филипински изабрани председник је рекао да је питао америчког амбасадора да ли би Вашингтон подржао Филипине у борби против Кине.

“Да ли сте са нама или не?” питао је Дутерте. “Само ако будете нападнути” одговорио је амбасадор. То је проблем. Да је је подршка суђењу од стране САД-а стварно ради Филипина? Или је све то због Кине? Ако постоји нешто што можемо да научимо из прошлости, Филипини би знали да довођење странаца у било коју расправу увек закомпликује ствар, и никада не успе да смири ситуацију. Да парафразирамо “Игру Престола”, Филипини могу себе да питају да ли вреди “борити се за господара који се никада не би борио и гинуо за вас?”. Као нови председник који се припрема да започне мандат, Дутертеу би било боље да размисли о враћању за преговарачки сто. Кина ће га примити отворених руку. Извор: Синхуа/За Правду превела Марија Костић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА