Најновије

ИПАК: Услови Хрватске су кључ за отварање поглавља

Рок за отварање поглавља 23 и 24 за Србију током холандског председавања ЕУ свео се практично на још један састанак.

Хрватска рампа на вратима Уније (Фото: XinHua)

Уколико Радна група у понедељак не да пристанак за подизање рампе, врућ кромпир биће пребачен у руке Словацима. По свему судећи, и даље ће кључна бити подршка Хрватске, за коју се спекулисало да је спремна да истакне још услова Београду. Међутим, на питање да ли су Хрвати изашли с новим захтевом за одштету за ратне злочине, извор из Европског савета истиче: - Не ради се о новим или старим захтевима, већ о радном процесу који и даље траје, и у коме су Хрвати на свој списак ставили "све до чега им је стало". Реч је о најважнијим поглављима у преговарачком процесу и природно је што усаглашавање дуго траје. Извор близак хрватској влади преноси да они не постављају Србији никакве додатне услове за отварање поглавља 23 јер је у преговарачки процес ушло све што је тражено. - Што се нас тиче, поглавље се може отворити - тврде Хрвати.
Ипак, не поставља само Загреб захтеве. - И неколико других држава и даље покушава да своје ставове угради у заједничку преговарачку позицију - истиче извор из ЕС. Уз Хрвате, посебно гласни су Бугари и Румуни, који покушавају да што више издејствују за своје националне мањине. Времена је, што се тиче холандског председавања, остало још врло мало. - Није остало пуно простора. Тим пре што Хрватска тренутно нема владу, па се поставља питање на који начин би могле да стигну инструкције. Ипак, још није све изгубљено - кажу извори из ЕС.

Списак

На овом списку мерила која ће Србија морати да испуни, налази се, према незваничним сазнањима, неколико десетина захтева. - То не значи да су ове земље против европских интеграција Србије. Једноставно, свако настоји да што више заштити своје интересе - каже извор. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА