Најновије

ТУСК: Одлучни да одржимо јединство 27 земаља чланица ЕУ

Председник Савета ЕУ, Доналд Туск, оценио је да је одлука о изласку Велике Британије из ЕУ историјска и поручује да ЕУ остаје оквир за заједничку будућност 27 земаља чланица.

Доналд Туск (фото: Јутјуб принтскрин)

Председник Савета ЕУ, Доналд Туск, изјавио је да је данас историјски дан, али не и тренутак за хистеричне реакције.
Туск је први званичник ЕУ који се огласио поводом одлуке Велике Британије да иступи из заједнице 28 земаља чланица Европе.
Као председник Савета ЕУ, Туск каже да је већ разговарао са лидерима земаља чланица, као и челницима ЕУ институција о могућности Брегзита.
„Данас у име 27 земаља чланица могу да кажем да смо одлучни да одржимо наше јединство као двадесетседморица. За нас Унија је оквир за нашу заједничку будућност”, поручио је Туск из Брисела.
Председник Савета ЕУ најављује да неће доћи до законског вакума и да ће одласком Велике Британије закони ЕУ наставити да се примењују „на и у Великој Британији” у смислу договорених права и обавеза.
„Све процедуре за повлачење Велике Британије из Европске уније су јасне и предвидђене европским Уговорима. Како би разговарали о детаљима те процедуре понудио сам лиедрима 27 земаља чланица неформални састанк који ће се одржати на маргинама Савета ЕУ. Такође, понудио сам лидерима да отпочнемо свеобухватне разговоре о будућности наше Уније „, изјавио је Доналд Туск.
Доналд Туск оцењује да су последње године биле најтеже у историји Европске Уније, али и додаје да оно што те не убије ојача те.
Председник Европског савета Доналд Туск убеђен је да Европска унија има будућност и поручује, после референдума у Великој Британији, на којем су се грађани изаснили за излазак из ЕУ, да „оно што нас не убије само нас јача”.
Он је упозорио да не треба имати „хистеричне реакције” након референдума и истакао да је Унија одлучна да остане уједињена, пренео је АФП.
„Данас, у име 27 лидера, могу да кажем да смо одлучни да одржимо наше јединство као 27 (држава-чланица)”, рекао је Туск новинарима у Бриселу и додао да је ово „историјски тренутак, али сигурно не тренутак за хистеричне реакције”
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА