Најновије

Патријарх Иринеј: Нема дубљих подела у православљу!

Патриjарх српски Иринеj изjавио jе да одсуство неких важних цркава на Свеправославном сабору на Kриту не представља никакав одраз дубоких подела о коjима су писали домаћи и страни медиjи.

Патријарх Иринеј (Фото: Јутјуб)

„Aтмосфера jе била нормална, каква обично бива на оваквим заседањима. Oдсуство важних цркава осећа се само утолико што би они употпунили Сабор и његов рад, он би био садржаjниjи. Tу нема дубоких подела о коjима jе писала наша и страна штампа. Чак су скоро сви одсутни патриjарси послали своjа писма Сабору“, рекао jе патриjарх српски у интервjуу за „Политику“.
Према његовим речима, више jе у медиjима било приче о поделама, коjе свакако нису тако велике да би могло да дође до неког раскола.
„Више jе то неслагање у неким не много важним питањима“, истакао jе Иринеj.
На питање листа, да ли ће учешће српске цркве на заседању на Kриту пореметити односе са Mосковском патриjаршиjом, патриjарх jе одговорио да „не веруjе и да не би требало“.
Патриjарх jе напоменуо и да jе делегациjа СПЦ разматрала да ли да иде на Сабор због тога што на њему не присуствуjу све православне помесне цркве, jер, како jе истакао, ако jе васељенски сабор, то претпоставља присуство свих.
„Неколико недеља пре почетка заседања на Kриту, ми смо сазвали Свети архиjериjски сабор СПЦ у Патриjаршиjи у Београду. Tада смо били jединствени да треба ићи на заседање на Kриту, а ако има неких проблема или нечег што треба да се каже, да се то реши и каже на самим седницама“, рекао jе Иринеj. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА