Најновије

КОНАЧНО: Хрватски специјалци почистили усташе окупљене око споменика у Доњем Србу!

Хрватска Специјална полиција, потпомогнута великим бројем припадника основних снага полиције, започела је јутрос у 07 сати и 25 минута поступак "ослобађања јавне површине уз антифашистички споменик у Доњем Србу од особа и ствари".

Хрватски специјалци почистили усташе (Фото: Принтскрин)

Портпарол Полицијске задарске управе Елис Жодан, који је на лицу места, рекао је да ће изјаву о спроведеној акцији медији добити накнадно, пренела је Хина.
Хрватска агенција наводи да "будући да је полиција у врло широком простору поставила свој такозвани ''периметар'', сигурносни простор означен траком", новинари неколико националних и локалних медија могли су само са стотинак метара удаљености да посматрају догађај у којем је неколико представника Аутохтоне хрватске странке права (А-ХСП) пасивно пружало отпор, док их је полиција одводила.
Хина наводи и да је "одвођењу претходила молба начелника Полицијске посатје Доњи Срб да се мирно разиђу и ослободе простор од особа и ствари како не би требало применити силу".
На то је, како је преноси новинар Хине чуо путем мобилног телефона, председник А-ХСП и главни организатор јавног скупа Дражен Келеминец рекао: "Не требају вам пендреци; ми ћемо пружати само пасиван отпор, не бисмо ми на нашу хрватску полицију".
Келеминец је претходно позивао путем медија "све Хрватице и Хрвате да данас дођу и својим присуством пруже подршку у намери да остану на том простору, с јасним циљем да спрече припаднике Српског народног вијећа и Савеза антифашистичких бораца да традиционално прославе Дан устанка народа Лике 27. јула", али се његовом позиву нико није одазвао.
У тренутку када је Келеминец улазио у полицијску станицу на информативни разговор гласно је протетсвовао да је ово начин да се "омогући четницима да и даље славе".
Ванпарламентарна А-ХСП добила је јуче рок да шатор и другу опрему уклони с простора уз антифашистички споменик у Доњем Србу најкасније до јутрос у седам сати, а не уклоне ли га сами, то ће учинити полиција.
Ова странка, позната у јавности по глорификацији усташког режима, није током протекле недеље испоштовала захтев полиције да уклони шатор, који је још за викенд поставила крај споменика, где мештани Срба традиционално обележавају Дан устанка.
Како је пренела регионална телевизија Н1 присталице А-ХСП су уместо да уклоне шатор само га померили неколико метара од споменика. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА