Најновије

ИЗБАЦУЈУ РУСИЈУ СА ОЛИМПИЈАДЕ?! Песков: Штитићемо наше спортисте свим средствима!

Десет Западних земаља, предвођених САД-ом покушавају да у потпуности уведу "спортске санкције" Русији пред Олимпијске игре у Рију.

Дмитриј Песков (Фото: РИА Новости)

Борба против допинга је приоритет за Русију, али санкције против невиних спортиста су неправедне, а политизација спорта је неприхватљива, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков. Како је рекао, сам председник Русије Владимир Путин је у више наврата говорио да је коришћење допинга у спорту недопустиво, као и да се улажу велики напори како би се стало на пут свима који то чине, међутим, неправедно је санкционисати спортисте који су невини и који имају пуно право да наступају на спортским догађајима. Упитан да прокоментарише чланак Њујорк тајмса у којем се наводи да 10 земаља захтева од Међународног олимпијског комитета да забрани учешће свих руских спортиста на предстојећим Олимпијским играма у Рију, Песков је рекао да је у питању веома озбиљна тема, као и да се не треба водити медијским објавама већ изјавама званичника. Русија у свом арсеналу има читав низ законских средстава како би заштитила интересе руских спортиста, а Москва је спремна да их у потпуности употреби, изјавио је он. Песков је такође одбацио све наводе медија да је руски председник, уочи Олимпијских игара у Сочију, захтевао од руских спортиста да победе, односно да узму највећи број медаља.

Оптужба Светске антидопинг агенције

Светскa антидопинг агенцијa објавила је данас извештај у ком се Московска антидопинг лабораторија оптужује да је штитила руске спортисте који су узимали допинг током Олимпијских игара 2014. године у Сочију. Истовремено, како се наводи, Министарство спорта Русије је надгледало и одобравало манипулације резултатима спортиста, док је Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) учествовала у махинацијама и планирала замену узорака допинг тестова руских атлетичара током Олимпијаде у Сочију. Према извештају, руски министар спорта Виталиј Мутко био је у току са свим дешавањима. Истиче се и да су поред Зимских олимпијских игара у Сочију допинзи коришћени и на Светском првенству у атлетици 2013. године, на Универзијади у Казању 2013. године, као и на Светском првенству у воденим спортовима, такође у Казању, 2015. године. Такође, наводи се да Московска антидопинг агенција није имала избора, те је била приморана да учествује и одобрава систематско коришћење допинга. Уз ове оптужбе отворено су стале САД, Немачка, Шпанија, Јапан, Швајцарска и Канада, док се осталих четири државе и 20 удружења спортиста, који наводно подржавају ову иницијативу не именују у извештајима. Извор: rs.sputniknews.com/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА