Најновије

Коме је намењено Вучићево "можда нећу ја правити владу"?

Порука мандатара Александра Вучића да "не искључује могућност да други праве владу" за политичаре, медије и аналитичаре представља сигнал спољних притисака.

Коме је намењено Вучићево "можда нећу ја правити владу"? (Фото: xinhua)

Лидер СНС, чија је странка убедљиво победила на изборима 24. априла, рекао је да "има проблема" и да није у питању никакав хир, али детаље није откривао.
Његова изјава се зато у последњих 48 сати нашироко тумачи у политичкој јавности, а углавном је оцена да је она последица притисака Европске уније, Русије, али и САД.
Лист "Блиц" наводи да има конкретна сазнања и око тога која имена су спорна у новој влади, односно који центар моћи тражи које "играче". 
Подсетимо, средином маја Вучић је рекао да очекује брзо формирање владе и да не зна имена само два министра. 
Ипак, очигледно се наизглед променила, па "Блиц" тврди да "Запад тражи" да у влади остану министар културе и информисања, иначе руски ђак, Иван Тасовац и министарка државне управе Кори Удовички. 
Како додаје лист, иста страна тражи да у Влади не буде "неких од његових најближих сарадника", а као име наводе министра правде Николу Селаковића. 
На другој страни, Москва тражи останак сектора енергетике у рукама социјалиста, односно вероватно останак Александра Антића у фотељи. 
Подестимо, медији су раније спекулисали да су Руси приликом формирања владе Александра Вучића 2014. издејствовали "рокаду" и замену министарских места Александра Антића и Зоране Михајловић, која је тада преузале грађевину и саобраћај. Функционерка СНС је стручњак за енергетику и водила је тај ресор док је премијер био Ивица Дачић. 
Такође, мајска изненадна посета Вучића Москви и састанак са председником Владимиром Путином подигли су доста прашине у српској јавности. 
У центру пажње била је Путинова изјава да изражава наду да ће "без обзира на будући састав Владе Србије, у њој достојно место заузети људи који ће обратити озбиљну пажњу на развој наших међудржавних односа". 
Тај тренутак је недавно за Б92 аналитичар Бошко Јакшић оценио и као почетак најозбиљније кризе у односима Србије и Запада откако је Вучић на челу владе. Повод за ту изјаву била је објава да је Вучић отказао посете Бриселу и САД, а уследио је и заједнички састанак са амбасадорима САД и ЕУ у Београду. 
"Странци су увек притискали, а он се томе одупирао. Тако је и сад. Порука да има проблема и да би у крајњем случају могао да препусти то неком другом упућена је странцима, али и страначким колегама, којима су нагло, без покрића, порасли апетити", наводи у данашњем издању извор "Блица" за кога се каже да је близак напредњацима.
Аналитичар Драгомир Анђелковић, за кога се такође додаје да је близак СНС-у, каже да Брисел себи даје већу слободу да утиче на политичка збивања у Србији, након отварања поглавља 23 и 24. 
Како он тумачи Вучићеву изјаву, она представља "превентивну поруку" да он неће бити партнер за формирање владе по нечијем диктату. Такође, Анђелковић сматра да је она и порука за коалиционе партнере, односно сигнал да би Србија поново могла на изборе. 
Анђелковић у листу "Политика" истиче и да коалициони партнери сада постају много важнији, због потребе да се промени Устав током преговарачког процеса са ЕУ, односно потребе за двотрећинском већином у парламенту. 
За "Политику" говори и аналитичар ЦеСИД-а Ђорђе Вуковић, који такође каже да је ово порука "странкама с којима се очекује сарадња у влади, како не би захтевали превише". 
Вуковић оцењује да СНС нема исту позицију са садашњим распоредом мандата, али истиче да ће Вучић на крају свакако формирати владу. 
О притисцима ових дана говори и министар и Вучићев коалициони партнер, лидер Покрета социјалиста Александар Вулин. 
''Ово је Србија која води рачуна о својим интересима и сигуран сам да ће премијер издржати притиске и да ће водити Владу Србије, као што су и грађани тражили'', рекао је Вулин. 
Како је рекао "на одлагање владе утичу и дешавања у свету", а дан раније је поручио и да су "и Исток и Запад и грађани Србије су јасно разумели да Вучић треба и мора да води Владу Србије у будућем периоду". Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА