Најновије

Са Тачијем ни реч о војсци

Ниједан представник листе "Српска" који је у Влади или Скупштини није разговарао с Хашимом Тачијем о формирању војске Косова, у то сам сигуран. Нека Тачи каже с ким је водио такве разговоре - каже, за "Новости", председник листе "Српска" Славко Симић, поводом изјаве председника лажне државе да је с "представницима Срба разговара како би и српска заједница била интегрисана у процес формирања војске".

Фото: ЈуТјуб

Симић додаје да "Српска" није обавезана коалиционим, нити неким другим договором да ово питање разматра с партнерима из албанских странака, као и да није добила мандат од народа да се бави том темом. На другој страни, Тачи је навео да "нису исцрпљене све могућности постизања договора са листом 'Српска'" и да се ради на формирању "мултиетничких снага".
- Овакве изјаве могу да доведу до фрустрација код припадника српске заједнице и могуће је да је њихов циљ да се унесе нестабилност унутар наших редова. Питање војске регулише Резолуција СБ УН која је на снази, па ако је њихова жеља да се нешто мења, нека се консултују са онима који стоје иза те резолуције, Београдом и СБ - каже Симић.
Што се тиче става Београда, он је познат: по Резолуцији 1244, једине оружане снаге које могу бити на КиМ су Кфор и Војска Србије, уз одобрење Кфора.
Подршка странаца
Према косовском уставу, оружане снаге не постоје, већ само безбедносне, па да би Косово добило војску, неопходни су и гласови српских посланика. Симић каже да Приштина има подршку кључних фактора међународне заједнице да оформи оружане снаге, али не верује да би странци подржали да се војска оснује изван уставног оквира.
Извор: Novosti.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА