Најновије

ЂУРИЋ: Крајем мандата Владе очекујем већи повратак Срба на Косово

БЕОГРАД- Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић очекује да ће до краја мандата нове владе доћи до првог масовнијег повратка Срба протераних 1999. године, у оне средине у јужној покрајини где је безбедно.

Марко Ђурић (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

"Ми смо претходних недеља покренули озбиљан пројекат повратка на КиМ и очекујем да ћемо до краја мандата нове владе имати и озбиљне резутате и први масовнији повратак наших протераних сународника 1999. у оне средине где је безбедно и где можемо да им створимо услове за живот", рекао је Ђурић пре састанка са представницима Срба са севера КиМ.
Он је истакао да ће Србија своје присуство и рад са Србима на Косову и Метохији у наредном периоду интензивирати.
"Желим да пошаљем поруку да Србија никада неће одустати од борбе за КиМ и за заштиту нашег народа, легитимних интереса, културне историјске баштине, средњовековне државности", рекао је Ђурић.
Како је навео, нова влада ће ове јесени започети процес боље организације јавних служби на КиМ, указавши да српске институције од 1999. махом функционишу по истом моделу по ком су функционисале и у потпуно другачијим околностима.
"Жеља је да се створе услови, не само да се задржи постојећи број људи, већ да дође до новог запошљавања људи, нарочито у срединама где има младих. Као што је Албанцима на КиМ највећи проблем незапосленост, тако је сасвим сигурно и Србима то један од кључних проблема", сматра Ђурић.
Он је оценио и да динамика са којом се у Србији решавају проблеми, мора бити пристуна и на КиМ, те да се не може дозволити опуштање на функцијама, само да би се формално испунила квота српског заступања.
"Знам да има појава недовољне посвећености и недолазака на посао, у наредном периоду ћемо тиме да се бавимо, јер тиме се шаље јако лош пример и за друге нивое власти", рекао је Ђурић.
Он је истакао да ће јачање интегритета српских институција бити у посебном фокусу у наредном периоду и да ће се сузбијати појаве по којима су наше институције у делу јавности "помало и заслужено постале озлоглашене - а то је висок степен корупције".
То нас, сматра Ђурић, ендемски прати и у нашој јужној покрајини и против тога се мора заједнички изборити, те да ће се у Канцеларији за КиМ, и у свим другим институцијама, настојати да се промешају карте и да се поправе ствари, као и да ће он, са своје позиције, борбу наставити енергичније, снажније, са више воље и одлучности.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА