Најновије

ОСЛОБОЂЕН ЈОШ ЈЕДАН СИРИЈСКИ ГРАД: Џихадити беже и држе 2.000 људи као живи штит! (ВИДЕО)

Ослобођен још један сиријски град од џихадистичких група Исламске државе која је тренутно у великом повлачењу.

Манбиџ (Фото: Јутјуб)

Исламска држава је коначно поражена у сиријском граду Манбиџу око кога су се у протеклом периоду водиле велике борбе.
Манбиџ је био највећи урбани центар на северу Сирије под контролом Исламске државе. Служио је као улазна тачка страним борцима који су дошли у ту земљу како би се прикључили ИД-у, али је био и локални административни центар. Због тога, био је главна мета курдских и сиријских снага.
Крајем маја, такозване Сиријске демократске снаге (СДФ) су покренуле офанзиву како би повратиле изгубљене територије. Према појединим информацијама, унутар града је било око 1.000 џихадиста. Највеће борбе водиле су се око једног силоса у јужном делу града и трајале су недељу дана. Из дана у дан, све више градских четврти је потпало под контролу СДФ-а.
И док се на друштвеним мрежама појављује све више фотографија сиријских војника како славе ослобођење града, појавили су се и наводи да су припадници Исламске државе отели око 2.000 цивила, док су бежали из бившег упоришта Манбиџ. Сумња се да они цивиле користе као људски штит у борбама.
- Џихадисти су, бежећи са подручја Манбиџ, отели око 2.000 цивила - навела је коалиција и додала да те цивиле користи као људске штитове да нико не би пуцао у њих.
Курдско-арапска коалиција је 6. августа преузела контролу над Манбиџом, упориштем џихадиста Исламске државе на северу Сирије. Коалиција је офанзиву у Манбиџу покренула 31. маја.
Манбиџ је у рукама Исламске државе од 2014, некада је имао 100.000 становника и важна је тачка за снабдевање џихадиста на путу од границе Турске до града Раке, главног упоришта исламиста.
Више од 290.000 људи погинуло је у петогодишњем рату у Сирији.
Сиријске демократске снаге прошле недеље су протерале већину бораца ИД, али су се у Манбиџу задржале мање групе џихадиста. Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА