Најновије

Руски цар Путин користи слабост САД и обнавља империју!

Док су Сједињене Америчке Државе заузете избором новог председника, а Европа не зна шта ће са собом после Брегзита, Владимир Путин је на путу да обнови "империју која је изгубила хладни рат", пише француски "Пуан" (Ле Поинт).

Владимир Путин (Фото: РИА Новости)

"Док су све очи упрте у Олимпијске игре, руски цар концентрише војску на граници са Украјином, мири се са 'отоманским султаном' да би ослабио НАТО и бомбардује сиријске устанике које подржавају Американци", пише француски лист.
"Украјина, Ердоган, Алепо - председник Русије као одличан покераш користи слабости САД уочи смене председника и постепено остварује своје интересе. Путин је исто тако искористио ОИ у Пекингу 2008, како би испровоцирао оружани конфликт у Грузији, који је довео до квазианексије Јужне Осетије", храбро тврди аутор текста и додаје: "Зимске олимпијске игре у Сочију 2014. такође су послужиле као параван да се скрене пажња са анексије Крима. Хоће ли онда и ОИ у Рију бити повод за ново заоштравање ситуације у Централној Европи, хоће ли Русија окупирати део Украјине како би коначно копном повезала Крим и Русију", брине се овај лист. "Кремљ очигледно користи неспоразуме у Европи, о којима најбоље сведочи референдум у Британији, као и крај председничког мандата Обаме. Јер како још објаснити ту смиреност са којом су САД пропратиле посету Ердогана Санкт Петербургу, односно приближавање позиција отоманског султана и руског цара?", питају се Французи. "Савезом са Анкаром Путин је желео да  покаже Вашингтону да може да ослаби читаво источно крило НАТО, јер главна његова карика је управо Турска. Приближавање Русије и Турске није једино са чиме америчка дипломатија не може да се помири. У борбама за Алепо Вашингтон није смео да отворено брани умерене устанике. САД су на тај начин индиректно појачале позиције Башара ал Асада. А ми нисмо имали појма да Барак Обама жели да управо то постигне", закључује иронично "Пуан". Извор: vesti-online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА