Најновије

ВРХУНАЦ ЦИНИЗМА: Ево шта је Бајден поручио жртвама бомбардовања

Потпредседник САД Џозеф Бајден данас је на заједничкој конференцији за новинаре с премијером Аклександром Вучићем рекао да жели да искористи ту прилику и изрази саучешће свим породицама које су изгубиле своје вољене у НАТО кампањи.

Вучић дочекао Бајдена, унука одушевљена (Фото: Влада Републике Србије)

"САД и Србија, наравно,  не слажу се око сваког питања, има многих ожиљака и рана које су живе из 90'их година, али ја се надам да ћемо предузети кораке и да ће то учинити и нове генерације, те да ће цео регион бити обележен економским растом", изјавио је Бајден. Веома ценим вашу изјаву да ћете преузети одговорност за оно што је погрешно рађено у прошлости, додао је обраћајући се Вучићу, уз наду да ће то урадити и друге земље у региону. "И то је важан корак ка излечењу", поручио је Бајден и додао: "Хтео бих да изразим саучешће свим породицама које су изгубили своје вољене у НАТО кампањи". 
Овим је амерички потпредседник вероватно покушао да "покрије" медијска подсећања, актуелна ових дана, о стварима које је говорио током агресије своје земље на Србију, као што је реченица коју је у то време најчешће понављао: "Срби су неписмени, дегенерици, силоватељи, убице беба, касапини и агресори". Неки моменти наше заједничке историје били су изузетно болни, рекао је Бајден и додао да је срећан што је у односима Србије и САД отворено ново поглавље.

Регион и тапкање премијера по глави

Бајден је рекао да је уједињен и миран регион "Западног Балкана" изузетно битан за целу Европу, а у том смислу је говорио о значају Србије за регион. 
"Србија представља кључни камен темељац политички и економски за цео реигон и лидерство Србије је изузетно важно за овај део Европе", поручио је Бајден и додао да изузетно поштује и вођство Александра Вучића, које је показао, како је рекао, у важним ситуацијама. "Господине премијеру, прешли сте огроман пут да бисте своју земљу учинили победником на многим пољима. И председник Обама и ја поштујемо лидерство које сте показали у многим тренуцима, посебно у односима са Хрватском", рекао је Бајден, обраћајући се Вучићу. "Похвалио сам премијера да је учинио напоре на ширем помирењу у региону, мислим на посету Сребреници и потписивање Декларације са Хрватском, за шта треба пуно политичке храбрости и лидерства", рекао је потпредседник САД-а.
Он је истакао да Србија мора да буде део демократске Европе, а да је, како каже, протекле три деценије гледао и све суседе Србије „Хрватску, Косово и друге у окружењу".  Потпредседник САД-а је додао и да је његова земља посвећена подршци народу Србије и начину њеног даљег напртка. "То не чиномо зато што смо племенити, већ зато што је у интересу САД да Србија напредује", казао је Бајден и додао: "Ја заиста у то верујем". Србија, према његовим речима, једноставно мора да буде демократски део ЕУ, јер је то у интересу Србије и Европе, као што је у интересу Европе да буде "јединствена и у миру". "Ми радимо на томе да промени те околности и претворимо у реалност. Србија је успешна, има своје лидерство и то је од кључне важности", казао је Бајден. Бајден је рекао да је са премијером Вучићем разговарао о унапређењу партнерства двеју држава, о начину кретања напред, о разговорима Београда и Приштине у Бриселу. "Ништа није једноставно, требаће јако пуно рада и пуно политичке воље, али мислим да ћете ви наставити да ову ситуацију даље унапређујете", казао је Бајден и додао да је то тим пре јер су, како је рекао, обе стране опредељене напретку.

Инвестиције иду само демократским земљама

Бајден је рекао да је друга важна ствар за Србију да настави путем реформи, те да постоје одређени услови када глобалне компаније хоће да инвестирају, а хоће само у земљама где постоји демократија, а не у тоталитарним режимима. У САД, тврди, постоји интересовање за директне инвестиције у Србију. "Имате талентовано становништво и  будућност која даје наду и зато САД стоје иза тога да помогну на путу Србији ка ЕУ и реформе које је усвојила влада. Предвиђање већег раста значи још веће инвестиције из САД", рекао је. Указао је да су САД омогућиле хиљаде нових места у Србији и то ће расти како буду расле наше економске везе.  "Ја вам честитам и желим да Србија отвара нова поглавља за преговоре са ЕУ. То су важни кораци, а владавина права је кичма свих успешних демократија, а једноставно економски напредак иде са демократијом", рекао је. Он је истакао да су слобода штампе и слободно изражавање веома важни на путу ка бољем животу, те да глас грађанског друштва мора бити стимулисан и охрабрен. 

Кратко о безбедности и војсци

Бајден је казао да су САД и Србија упоставиле нови споразум о екстрадицији који ће омогућити бољу сарадњу наших двеју земаља у области полиције и спровођења заона. "Постоје одређене међународне норме које се морају поштовати. Овај споразум ће омогућити бољу сарадњу и помоћи ће решавању све више растућем питању безбедности. Наше војске се боре против Исламске државе, а ми помажемо Србији да се боље опреми војно и да буде у стању да сарађује са НАТО", казао је Бајден.

Одушевљен добродошлицом

Он је такође захвалио за добродишлицу. Потпредседник САД-а нашалио се данас како његова унука после добродошлице каква му је приређена у Београду мисли да је он неки много битан лик.
"Да вам се захвалим за добродишлицу на аеродрому. Учинили сте мојој унуци да верује да сам ја јако важна личност", рекао је Бајден на прес конференцији са премијером Александром Вучићем. Пре тога, док је премијер Србије говорио како се нада да његов гост време које је проверио у Србији неће сматрати изгубљеним и "протраћеним", Бајден је убедљиво одмахивао главом, желећи да стави до знања да то није случај. "Рекао сам док смо се возили како смо добили дивну добродошлицу. Стајали смо на платформи када сам рекао да ће ваши ватерполисти стајати на истој таквој као ми“, рекао је Бајден коментаришући дешавања на Олимпијским играма.
Бајден је испричао и анегдоту о свом првом путовању у Југославију, када се у Сплиту сусрео са Титом.  
Извор: Танјуг/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА