Најновије

БАЈДЕН: Деведесете су биле мрачни дани за Србију, задовљство ми је да лично видим напредак!

Верујемо да је успех Србије и њено лидерство од кључне важности за будућност и стабилност целог региона, изјавио је потпредседник Сједињених Америчких Држава (САД) Џозеф Бајден у интервјуу ФоНету и објаснио да су управо зато САД привржене јачању сарадње са Србијом и пружају подршку њеном коначном циљу - чланству у Европској унији (ЕУ). Упитан о разлозима посете Београду и односима две земље, Бајден је, после разговора са државним врхом Србије, објаснио да је дошао из истих оних разлога због којих је овде боравио и 2009.године на почетку Обамине администрације.

Џозеф Бајден (Фото: Синхуа)

Да нагласим колико су САД привржене овом делу света и да покажем нашу жељу да са Србијом градимо снажно и свеобухватније партнерство, прецизирао је Бајден. У последњих седам и по година наше две нације су постигле невероватан напредак у обнови нашег односа, истакао је Бајден и констатовао „да смо се удаљили од неспоразума из прошлости и кренули у сусрет бројним заједничким циљевима у региону, Европи и шире”.
То је оно што је свакако вредно похвале. Наша два народа данас унапређују своје билатералне односе по многим питањима, рекао је Бајден. Прво, илустровао је он, економске реформе које је Влада Србије спровела привлаче важне приватне инвестиције из САД.
Америчке компаније инвестирале су скоро 4 милијарде америчких долара у Србију, што је омогућило више од 16 хиљада квалитетних радних места за грађане Србије, нагласио је Бајден, истичући да „постоји огроман потенцијал за проширење нашег економског партнерства”.
„Друго, наша снажна сарадња у области безбедности се и даље развија”, рекао је Бајден и напомнуо да „партнерство између наше две војске премашује сарадњу Србије у овој области са било којом другом државом”.
„Наше војно особље се заједно обучава већ једну деценију, захваљујући партнерству између Војске Србије и Националне гарде Охаја”, рекао је Бајден. Он је поручио и да „стојимо заједно у борби против тероризма и насилног екстремизма” и оценио да је Србија постала кључни партнер у глобалним мировним мисијама.
И треће, додао је Бајден, САД блиско сарађују са Србијом у побољшању њених државних структура - у оснаживању владавине права, промоцији транспарентности и ефикасности правосуђа, борби против корупције и модернизацији институција које се баве спровођењем закона.
Ово су кључни кораци неопходни за даљи раст и успех Србије у Европи, оценио је Бајден и пренео да је о свему овоме разговарао са председником владе Вучићем и председником државе Николићем.
„Дозволите ми да кажем да се питањима овог региона бавим много година. Моја прва посета овом регион била је 1977. године, пре распада бивше Југославије. Јасно се сећам свих ужаса ратова из 90-их, ужаса на свим странама”, рекао је Бајден.
„Били су то мрачни дани. Зато ми је задовољство да лично видим изузетан напредак који је Србија остварила у тако кратком периоду”, истакао је Бајден, који сматра да „нема сумње да су се ствари промениле на боље, и да нам је то омогућило да окренемо нови лист у нашим односима”.
Према томе, најавио је Бајден, САД ће и даље предузимати кораке ка јачању веза са Србијом и пружати подршку њеном коначном циљу - чланству у Европској унији (ЕУ). Упитан о значају поглавља 23, које је недавно отворено у приступним преговорима Србије са ЕУ, Бајден је одговорио: „Демократија и поштовање људских права, снажне институције, слобода штампе - све су то приоритети за САД”.
Оно што је важније, сматра Бајден, „јесте да су ова питања и од виталног значаја за будућност Србије као једне модерне, интегрисане и успешне европске нације”. Предузимање ових важних реформи ће бити тешко, предвидео је Бајден, „али најважније је сазнање да владавина права и поштовање универзалних људских права представљају основу за сваку успешну и дуговечну демократску државу”.
„Када људи имају поверења у владавину права - када верују да се закони примењују на све људе подједнако, па и на пословни свет и институције - онда ће и сами да инвестирају у успех свог друштва и владе”, објаснио је Бајден.
Према његовим речима, таква клима охрабрује покретање нових бизниса, привлачи инвестиције са стране и промовише прилике у којима и поједици могу бити успешни. „Активно грађанско друштво, слободни и независни медији охрабрују грађане да се директно укључе у рад своје владе. И управо када се чује глас свих и када се поштују другачија мишљења, владе постају одговорне пред својим народом, а државе постају јаче”, поручио је Бајден.
У исто време, демократски напредак је у опасности због корупције, упозорио је Бајден, који сматра да је корупција пошаст која слаби државу, угрожава слободу и једнакост, извлачи новац из привреде, одвраћа инвестиције и поткопава институције. И док Србија предузима даље кораке ка јачању владавине права, суштински елеменат је искоренити корупцију, оценио је Бајден.
„Када је у питању однос између Србије и Косова, импресиониран сам посвећености Србије дијалогу у Бриселу”, нагласио је Бајден. Он је оценио да је напредак ка нормализацији односа Београда и Приштине важан, „али постоји још много тога што треба урадити како би се искористио свеукупан потенцијал овог дијалога и тако оснажила нада и за Србију и за Косово да се прикључе ЕУ”.
Надам се да ће и Београд и Приштина учинити све да испуне своје обавезе и да пронађу нови простор за побољшање односа на добробит свих који живе у овом региону, рекао је Бајден. На питање о европским интеграцијама Србије и њеним односима са Русијом, Бајден је одговорио: „Још од краја Другог светског рата сарађивали смо са свим својим партнерима на изградњи целовите, слободне и мирне Европе”.
„Али генерацијама су Србија и све нације југоисточне Европе представљале карику која недостаје”, указао је Бајден. „Верујемо да је успех Србије и њено лидерство од кључне важности за будућност и стабилност целог региона. Управо зато су САД привржене јачању сарадње са Србијом”, истакао је Бајден. Према његовој оцени, „заједнички можемо урадити више у решавању проблема у региону, као и помоћи Србији да постане снажна, демократска чланица евро-атлантске заједнице”.
„У исто време, поштујемо традиционално јаке везе Србије са Русијом. Ту постоји заједничка историја и никада од наших партнера нећемо тражити да бирају између пријатељства са САД и било којом другом земљом”, нагласио је Бајден.
„Сваки народ има право да бира своје партнере и право на свој избор”, објаснио је Бајден, који сматра да „нема разлога због којег Србија не би могла да има конструктиван однос и са Русијом и са САД”.
Упркос нашим разликама, прецизирао је Бајден, и САД и Русија проналазе начине да продуктивно сарађују тамо где нам се интереси преклапају. Наше билатерално партнерство са Србијом представља партнерство у којем САД и Србија могу постићи напредак за народе Србије и САД - ништа више и ништа мање од тога, закључио је Бајден.
Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА