Најновије

Мило Ђукановић на отворен начин подржао идеју „Велике Албаније“

ПОДГОРИЦА- Дозволивши Тахиру Велију долазак у Црну Гору, премијер је нанео националну срамоту и угрозио интегритет и суверенитет државе, али и на себе преузео одговорност за све што се у будућности буде дешавало у Црној Гори, а тиче се територијалних аспирација великоалбанских идеја.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Идеолог „Велике Албаније“ Тахир Велију, лидер Покрета за уједињење Албанаца, долази у Црну Гору да у Тузима представи своју књигу о „Великој Албанији“, иако је у Грчкој и Србији проглашен „персоном нон грата“. Та одлука црногорске власти подигла је велику прашину у Црној Гори, посебно у делу опозиције који тврди да је на тај начин Ђукановић фактички подржао идеју о стварању „Велике Албаније“ и угрозио суверенитет Црне Горе.
Милан Кнежевић, лидер Демократске народне партије Црне Горе и део опозиционе коалиције Демократски фронт, каже да је то само доказ да се све што се у Црној Гори дешава, ради директно по диктату америчке амбасадорке у Подгорици.
„Ради се о класичном чину капитулације, а Ђукановић тим потезом не само да је нанео националну срамоту и угрозио интегритет и суверенитет државе чији је премијер, већ је на себе преузео одговорност за све што се у будућности буде дешавало у Црној Гори, а тиче се територијалних аспирација и великоалбанских идеја политичара што у Црној Гори, што ван ње“, каже Кнежевић.
Он напомиње да је долазак Велијуа у Црну Гору поздрављен од стране косовских и албанских политичара, што је по њему још један знак да Ђукановић покушава да на овим изборима игра на „стару карту“ — гласове Албанца уз помоћ којих је и успео да добије референдум за отцепљење од Србије.
„Ако је Ђукановић мислио да ће на изборима играјући на ту карту обезбедити још једну победу, желим да га обавестим да ће га чекати ’врућа јесен‘ и да ће најмање мислити о изборима, а много више о бунту грађана Црне Горе који неће дозволити још једну изборну крађу“, Слична мишљења је црногорским медијима изнео и председник политичког савета Нове српске демократије и функционер ДФ-а Будимир Алексић, који је долазак пропагатора идеје „Велике Албаније“ назвао „наставком антисрпске политике коју је режим ДПС-а одавно утврдио“.
Иначе, бирачки списак у Црној Гори један је од кључних сегмената спорења опозиције и власти. Оно чега се у опозицији прибојавају је да ће на овим изборима, као и на референдуму на којем су гласови Албанаца били пресудни, сада поново одлучивати 1.263 лица која су незаконито уписана у бирачки списак, а реч је углавном о људима албанске националности. 
Кнежевић каже да се у бирачком списку налазе припадници албанских и других мањина који живе ван Црне Горе дуже до 30 година, а које је Ђукановић, дајући им бесплатне авионске карте, својевремено организовао и омогућио долазак у Црну Гору само за потребе изласка на референдум.
„Били су само на дан гласања и никад се више нису враћали. То је врло моћна манипулација Мила Ђукановића била тада, а верујем да ће тиме да се послужи и сада. Са друге стране, уверен сам да ће активности ДФ ипак успети да га победе“, верује Кнежевић, уз напомену да одобравање доласка пропагатора ’Велике Албаније‘ још више наводи на сумњу да избори неће бити фер.
Албанске странке у Црној Гори, по важећем изборном систему, имају загарантоване мандате у Парламенту. То Ђукановићу омогућује да велики део албанске популације гласа за његову странку, па му је добродошла сарадња са Албанцима у Црној Гори.
„Ако је некоме са таквим идејама дозвољено да гостује у Тузима, који су део Подгорице, а Подгорица опет део Црне горе, онда је на мапи ’Велике Албаније‘ и Подгорица укључена као саставни део Албаније“, сумира Кнежевић. 
Иначе, Тахир Велију је сестрић познатог косовског политичара који је до сада деловао „у илегали“ као координатор за регион Балкана из Швајцарске.
Ове године одржао је јавни скуп у Македонији, пропагирајући идеју „Велике Албаније“, а Македонија му иначе, није страна, јер је и прошле године у време протеста македонске опозиције био на састанку са лидерима албанских македонских партија.
Ако томе додамо да је недавно у Тирани направљена студија по којој Албанци у Црној Гори нису добили тражене општине и културну аутономију са могућности прекограничног повезивања са албанским етничким мањинама из околних држава, како им је обећано, питање је да ли је Ђукановићу сада „стигао рачун“ који ће Албанцима морати, овога пута, да плати.
Велију је раније рекао да не очекује никакве проблеме при доласку у Тузи или одласку из Тузија или било које албанске територије која је тренутно под Црном Гором.
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА