Најновије

ЗАПАД НА НОГАМА, СВЕ ОЧИ УПРТЕ У МОСКВУ: Да ли Путин поседује супероружје - ево шта је нооскоп!

Вест да је "Путинов човек", изумео чудну справу — нооскоп, која може да зарони у колективну свест човечанства, а самим тим и да га контролише, изазвала је буру.

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Највише су се "потресли" западни медији, друштвене мреже и у научни кругови.

Нооскоп, како се наводи, наводно поседује сензорски сет, заснован је на принципу "руске бабушке" и уме да анализира податке на разним нивоима — на пример, податке о потезима играча на финансијском тржишту, о количини прехрамбених производа на тржишту, о индустријским катастрофама, о колективној свести човечанства.

О чудној направи и Путиновом "тајном супероружју" се "сазнало" готово све — ко га је изумео, како функционише и шта све може, само нико није могао да потврди да ли оно заиста и постоји.

Испоставило се, међутим, да чудни нооскоп и није уређај, већ концепт, који обједињује неколико научних дисциплина и има за циљ да убрза процесе знања и предвиђања.

Како наводе у компанији "Гловерс", којој медији приписују стварање те направе, идеја нооскопа је настала из жеље да се завири у нематеријално, али и у одређене области — тржиште, истраживање антитерористичке активности и друге проблематичне области.

"Ту има много тога нелогичног, непознатог… Све савремене методе (биг дата или дата мајнинг) раде на нивоу лингвистике и јако мало се баве семантичким тумачењима. Људи нису роботи, који управљају логиком. Људи доносе одлуке које су нелогичне, али исправне. У таквим условима потребно је повезати неке механизме, који ц́е помоц́и да се схвате емоције човека. Као и у квантној физици, која улази у бозоне и атоме, иако их она и не види, овде је била идеја да се уђе у нематеријално, како би се убрзали процеси доношења одлука и договора. Ако узмемо концепт ноосфере, који је потекао од Вернадског, он је такође веома исцепкан. Он је узимао све што је повезано са основним људским активностима, али није могао да их обједини у целину. Нооскоп је, могло би се рец́и, једна од његових идеја — то је покушај да се обједине све ти делови", објаснио је за руске медије Александар Рајков, доктор техничких наука и један од оснивача "Гловерса".

"Ја тим речима називам некакав скуп свих метода и средстава који омогућавају да се убрза процес сазнавања на рачун енергије којом можемо да управљамо, то јест на рачун колективног умног рада. То јест, група људи (10, 30 или 250) брже може да ’роди идеју‘. Проблем је ’само‘ у томе што не постоје технологије које могу да убрзају тај процес сазнања. Чак ни најсавременији компјутер, или сви компјутери на свету, не могу да обраде ту количину информација. Зато треба прец́и на сасвим други начин рачунања, који сада није познат. Та идеја није нова, научници, не само у Русији, раде на томе, и можда ц́е се некад у будућности заиста направити таква ’машина‘ јер још нису измишљени за то потребни материјали и технологије." Можда би цела прича око мистериозног уређаја и прошла незапажено да га западни медији нису довели у везу са Антоном Едуардовичем Вајном, новим шефом кабинета руског председника Владимира Путина.

Оно шта је изазвало пажњу је чланак под насловом "Капитализација будућности" из 2012. године у специјализованом часопису "Економија и право", а који је потписан псеудонимом "А. Е. Вајано", за који се претпоставља да га је написао управо Путинов нови шеф кабинета.

Као највећа мистерија, у тексту је описана нова направа — нооскоп, која "продире у глобалну свест и бележи промене у биосфери и људским активностима", преноси Би-Би-Си на руском језику. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА