Најновије

КАМПАЊА У ХРВАТСКОЈ: Све странке се слажу једино у негативном ставу према Србима

ЗАГРЕБ- У захукталој предизборној кампањи у Хрватској десница и левица савршено се слажу само око једног - става о Србији! Јер, и једни и други јединствени су у изборним обећањима да Србија неће ући у ЕУ ако не укине закон о регионалној надлежности и да ће било која будућа влада, лева са Зораном Милановићем или десна с Андрејом Пленковићем, блокирати завршетак преговора за поглавља 23. и 24. ако Србија не пристане на хрватске услове.

Загреб (Фото: Јутјуб)

Однос према комшијама, уз звучна обећања о новим радним местима и смањењу ПДВ-а, засада су једине теме које доминирају у најдужој кампањи за прве превремене изборе у историји Хрватске који ће бити 11. септембра. За хрватске политичаре ове године нема летовања, сви су се разбежали по Хрватској, а у туристичким местима уз најаве концерата популарних певача су и поруке политичких странака.
Када је реч о Србији, ХДЗ и СДП се труде да буду што радикалнији и тврђи, а најава Зорана Милановића да ће, ако формира власт, размислити и о доношењу сличног закона о регионалној надлежности у Хрватској, како би процесуирали српске грађане због Косова, није наишла на велики одјек у јавности.
Што се тиче економских тема, забринутост грађана је све већа када су у питању радна места јер инвестиција нема док богати странци само чекају прилику да купе посрнуле фабрике. Следећа година биће и рекордна за враћање дугова, а једина нада да ће се наставити пораст БДП-а је успела туристичка сезона. Међутим, све испод пет одсто, колико обећава ХДЗ, неће бити довољно ни за враћање камата.
Ново вођство ХДЗ-а тако најављује да ће отписати највећи део дугова блокираних грађана, којих је већ преко 320.000. ХДЗ најављује и смањење ПДВ-а, а вешто је избегнуто помињање могуће девалвације куне, што је један од предлога немачког института ИФО који је радио економски програм странке на који се позива и садашње вођство.
Са друге стране, Милановић и његова лева коалиција не најављују велике промене у односу на време док су водили владу. Истичу да је тада решен проблем са "швајцарцима", што је истина, и да је економија кренула набоље, што и није истина. Левица бар засада не "просипа" обећања које није могуће испунити, тако да се смањење ПДВ-а и драстичан раст економије не спомињу на начин као код њихових политичких противника.
Како се избори ближе помиње се и да велика коалиција деснице и левице није немогућа. Наводно и да поједине државе, попут Америке и Немачке, немају ништа против, јер се сматра да је то једини начин да се спроведу реформе и врате дугови.
ХДЗ се нада да до тога неће доћи и да ће са Мостом остварити већину потребну за владање, а ако дође до тог сценарија ни мањински посланици, попут Милорада Пуповца неће имати ништа против сарадње с десницом и поред идеологије која их чини ближима левици и Народној коалицији коју је оформио СДП са ХНС-ом и ХСС-ом.
Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА