Најновије

ИНВАЗИЈА УЗ ПРЕЋУТНУ САГЛАСНОСТ ДАМАСКА: Турски тенкови крче пут "побуњеницима", Руси све снимају (МАПА/ВИДЕО)

Након прве званичне акције турске војске на северу Сирије, "побуњеничке" групације које су кренуле у освајање територије под контролом Исламске државе ушле су у град Џараблус без борбе.

Џараблус (Фото: ЈуТјуб)

Турска војска, раније данас, саопштила је да је у Сирији, током војне операције "Штит Еуфрата" ослободила је четири села у подручју Џараблуса. Иза турске војске, која уз помоћ свих расположивих средстава - авијације, артиљерије, тенкова и специјалних јединица - крчи пут кроз север Сирије, иде 5.000 "побуњеника" из организације Слободна сиријска војска (ФСА), који званично освајају ова места. Иако се турска војска "похвалила" да је у акцији убијено преко 50 терориста, ипак делује да је потврђена ранија информација да се Исламска држава недавно повукла из пограничних места са Турском, не би ли ојачали одбрану око града Ал Баб, њиховог највећег упоришта у провинцији Алепо. Циљ турске акције је, по свему судећи, да се од Џараблуса до Азаза направи "тампон зона" између турске границе, Исламске државе и курдских снага, коју ће обезбеђивати протурски "побуњеници". Ово је потврдио и сам Ердоган рекавши: "Ми смо јутрос пред зору започели војну операцију за елиминисање претњи које долазе од Исламске државе и сиријских Курда. Наша намера је да онемогућимо нападе на територију Турске из приграничних области Сирије. Операција ће трајати све док тај циљ не буде остварен".

Како су се усудили?

Сиријски министар иностраних послова, наравно, осудио је упад турских снага у провинцијију Алепо. "Осуђујемо јасно кршење сиријског суверенитета од стране турских снага. Сирија није дала ни Турцима ни америчкој коалицији дозволу за улазак у нашу земљу", рекао је Валид Муалем, сиријски шеф дипломатије. Ипак, ранији извештаји о посети високих чиновника турских обавештајних служби Дамаску, као и недавни заокрет турске спољне политике, говоре да је ова акција у потпуности усклађена са Русијом и Сиријом. Сиријцима, штавише, турски упад на овом месту у потпуности одговара, пошто је овај гранични потез одраније познат као један од главних коридора за снабдевање Исламске државе, али и курдских снага које све више показују отворено непријатељство према Дамаску. Турска и Сирија имају један заједнички циљ, а то је спречавање формирања курдске државе на њиховим територијама. Врло је вероватно да ће се ова неуобичајена "сарадња" ипак наставити и након обезбеђивања овог дела границе, чиме би Турска у потпуности постала још један учесник у Сиријском рату. Интересантно је да се на ЈуТјубу преко Руптлија, огранка руске медијске куће РТ, може гледати пренос акције турске војске која не одмара у Сирији: Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА