Најновије

ЗАХАРЧЕНКО: Да сам се ја питао, моја војска би већ била под Кијевом

У редовним одговорима на питања Украјинаца који се не налазе у зони коју држе Доњецка и Луганска Народна Република, Александар Захарченко исказује невероватну отвореност.

Захарченко (Фото: XinHua)

"Да сам само ја одлучивао, армија ДНР одавно би била под Кијевом", рекао је Председник Доњецкe Народне Републике. Овакву отвореност Захарченко је показао док је одговарао на питања која су му постављали становници Одесе и дела Бесарабије који је у саставу Украјине, а недавно је, на исти начин, разговарао и са грађанима украјинске Харковске области. Захарченку је било постављено више стотина питања, а једно од њих је гласило: "Пошто ће Одеса, пре или касније, бити заједно са Доњецком, да ли бисте били спремни да станете на чело те невелике државе?".
"Не бих рекао да би то била невелика држава ако би у њој били и Доњецк и Одеса и све што је између њих. Иначе, ја се према својој дужности односим као према - служењу народу. Служио сам му и док сам ратовао, служим му и сада. Ако ме задеси да руководим новом државом о којој говорите - опет ћу служити поштено", одговорио је лидер ДНР-а. "Уверен сам да ћемо бити заједно са Одесом. Нас сада дели одређени број наоружаних непријатеља, али ја на њих гледам као на - велики број потенцијалних ратних заробљеника. Ове речи су биле изговорене под Стаљинградом, а ја их само понављам", појаснио је Захарченко.
Председник ДНР-а назвао је спаљивање живих 48 противника кијевског евромајдана у Одеси руском "духовном победом". "Целом свету смо 2. маја 2014. показали да се не бојимо ломаче, да се не бојимо да пођемо у смрт за своја уверења. Зато се Кијев и боји Одесе", нагласио је.
На питање: "Ако постанете председник Украјине, који ће бити ваш први указ?", Захарченко је узвратио: "Под претпоставком да уопште пристанем да будем председник Украјине, мој први указ би била наредба да се кривично гоне сви који су криви за кијевски рат против Донбаса. Имам у виду гоњење како председника Украјине (Петра Порошенка), тако и припадника казнених батаљона, медија и посланика који су били укључени у подстицање на тај рат. Кривцима за државни преврат и грађански рат мораће да се суди".
Захарченко је посебно нагласио да ће после смене власти у Украјини морати да се изведе и денацификација. "Украјина мора бити очишћена од зла које ју је преко евромајдана покорило", нагласио је лидер ДНР-а.
Он је рекао да ће о даљој судбини Украјине морати да се одлучује изнова и притом подвукао: "Области у саставу Украјине морају добити право да саме одлуче хоће ли у њој остати или неће. Ако одлуче да остану - каква нова Украјина треба да буде. О томе треба одлучивати на регионалним референдумима", закључио је Александар Захарченко. Извор: fakti.org/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА