Најновије

Кина спремна за рат на мору

Кинески министар одбране Чанг Ванћуан упозорио је на напетости у Јужнокинеском мору, наводећи да ситуација може довести до директног окршаја и позвао војску, полицију и грађане да буду спремни на одбрану територијалног интегритета Кине.

Чанг Ванћуан (Фото: Синхуа)

Ванћуан је изјаву дао за време инспекције војних инсталација у јужној кинеској обалној провинцији Чејианг, објавила је агенција Хсинуа.
„Озбиљност стања националне безбедности треба имати на уму, посебно што се тиче претњи које нам долазе с мора”, рекао је он.
„Кинеска војска, полиција и грађани морају бити спремни на мобилизацији уколико дође до 'рата народа на мору”, додао је, наводећи да се грађанство мора образовати по питању националне обране, јер је територијални суверенитет Кине угрожен.
До нових изјава дошло је услед напетости без преседана око спорних острва у Јужнокинескоме мору, где Пекинг гради војне базе на гребенима и острвима.
Америчка морнарица недавно је одаслала војне бродове и авионе у близину спорних острва. САД тврди да је тај потез мера одбране слободе путовања кроз међународне воде.
Вашингтон је у последње време у тој регији извео и низ војних вежби.
Кина је све америчке потезе окарактерисала као провокације те реаговала постављајући нове војне системе на спорне острва.
Ванћуан је рекао како је кинеска Народна ослободилачка војска, која броји 2,3 милиона људи, „у потпуности у стању да одговор на различите безбедносне претње и провокације”, преноси Фонет. Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА