Најновије

БОРИС ТАДИЋ РАСКРИНКАО ЛИДЕРА ЛДП: Бојкот изнуђено решење, а свима је јасно да је Чеда Јовановић сарадник Вучића

Лидер Социјалдемократске странке (СДС) Борис Тадић изјавио је, коментаришући предстојеће изборе у Србији, да је "бојкот изнуђено решење".

Борис Тадић (Фото: Јутјуб)

"Бојкот је изнуђено решење, и он није довољно решење за постојећу ситуацију која је екстремно комплексна… Ситуацију треба пажљиво испратити. Волео бих да странке које су за бојкот избегну ове политичке акције које користе Вучићу… Мислим на све акције последњих месеци, блокаду РТС-а, које су користиле Вучићу и доводе у питање кредибилитет и праве намере опозиције. Довољно има лажних странака опозције и не треба прави сумњу да и неко ко јесте за бојкот, то ради с намером да користи Вучићу", казао је Тадић.

Да ли ће то бити у стању, додаје, то ћемо видети.

"Сугестија је да се седне и пажљиво испланирају наредни кораци и како се борити против режима, који је опасан јер врши потпуно контролу медија, и који лаже свакога дана, организовано, о економском расту кога нема, о паду незапослености и свих осталих 'успеха' власти", рекао је Тадић.

Он је одговорио и на критике Чедомира Јовановића, који је рекао да је Тадић примио "орден Радована Караџића".

"Зашто трошимо енергију на такве ствари, да ја коментаришем мишљење Јовановића на ту тему, ми се налазимо у драматичној ситуацији и ја сада треба да коментаришем мишљење Јовановића, сарадника Александра Вучића, под чијим патронатом се доноси Стратегија одбране која задире у надлежности БиХ. То је излишно. Јовановић јесте сарадник Вучића, то је очигледна колаборација. То да сам ја националиста, је јавно лупетање, ја сам одрастао у антинационалистичком амбијенту, и када мени неко то спочитава, ја знам да он ради за националисте", изјавио је Тадић.

Он је рекао и да није примио орден Караџића, него Републике Српске.

"И немам ниста против да добијем орден РС. Ако тај орден буду добијали људи за које ја сматрам да су зликовци, шовинисти, онда ћу размислити да ли ћу га задржати", додао је.

"Ја сам се трудио из петних жила да се помири читав регион, моја политика је била политика скандинавизације Балкана, договора ентитета у БиХ, очувања независности БИХ и изнад свега - политика помирења. Да мени сада Чеда Јовановић држи лекције о томе, ја не прихватам, одбијам такву врсту комуникације", каже Тадић.

"Када ви створите један ентитет или државу зависну од опстанка на власти једног човека, онда нема говора о било каквој стабилности тог система. То ради Вучић у Србији, то ради Додик у РС, то ради Ђукановић у Црној Гори. И то је организован рад против грађана", нагласио је Тадић

 О томе шта званични Београд поручује тиме када каже да је РС приоритет Владе Србије, Тадић каже да поручује "нешто што јако одговара службеном Сарајеву".

"Као што званични Београд нападне Црну Гору, у вези са Законом о слободи вероисповести, поручује уствари службеној Подгорици, односно Ђукановићу. То су шовинисти, националисти, популисти, обучени у различита одела, договарају ствари на један врло ефикасан начин. Када се угасе светла рефлектора, они једни другима кажу: Ово теби сад користи, можеш да одговориш патриотски из свог угла, па ћемо онда ми на то да одговоримо, а онда ће доћи избори, па ћемо победити на тим изборима", оценио је Тадић.

Како је рекао, у региону постоји "савез националиста и популиста"

"... десничарских странака. Неко је коментарисао у хрватској штампи да је на Балкану овладало 'деснило', овладао је шовинизам, кокетирање са ратним играма. Имате земље које се наоружавају, иако све говоре у својим стратегијама одбране да нема велике опасности од рата. И то све говори да лидери у региону имају потребу да прете једни другима, да би подигли своју популарност. Моја сугестија медијима је да гасе те ватре, то су опасне ватре, ми данас имамо посла са опасним људима, кабадахијама, који су подстицали ратна дејства 90-тих година, који сада изиграравају миротворце и помиритеље. То нема никакве везе с миротворством, то су људи који не напуштају своја дубоко национлна уверења. И одлично се они слажу у региону", казао је Тадић.

Прочитајте ОВДЕ како би Хрватска могла да услови улазак Србије у ЕУ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА