Најновије

Исламска држава сменила вођу нигеријског Боко харама: Побићемо све хришћане на које наиђемо!

Најопаснија терористичка организација на свету од 2015, нигеријски Боко харам, добила је ове седмице новог вођу – Абуа Мусаба ел Барнавија, објављено је у уторак вече, у 41. броју „Набе”, званичне публикације Исламске државе.

Боко харам (Фото: Јутјуб)

У дужем интервјуу за „Наби”, Барнави, донедавно портпарол Боко харама, није ни споменуо Абубакара Шекауа, вођу нигеријских џихадиста од 2010, за чије је команде та екстремистичка организација побила преко 15.000 људи (међу којима и знатан број муслимана) и натерала преко 2,2 милиона Нигеријаца у сеобе диљем Сахела.
„Боко харам – који само западњаци тако зову, јер нису у стању да изговоре право име организације Џамат ахл ел сунах лил даува вал џихад, још је сила на коју треба рачунати. Западњаци на силу настоје да покрсте наше друштво. Узвратићемо минирањем терена и освајањем нових територија. При том, побићемо све хришћане на које наиђемо, уништити њихове цркве и нећемо више, као досад, ударати и на муслимане”, најавио је Барнави, изабраник ИД, која га је именовала за „валија”, то јест новог „гувернера Исламске државе у западној Африци”.
Иначе, прошлог јуна, у јеку појачане офанзиве нигеријске и армија Камеруна, Чада и Нигера против Боко харама, сада већ замењени вођа Абубакар Шекау објавио је лојалност ИД. Сиријска секција ИД од тада се посебно ангажовала на јачању веза са нигеријским екстремистима, наводи магазин „Форин полиси”.
Отклону од Ал Каиде, са којом је Боко харам имао присне везе од почетка века, ка Исламској држави лично је посредовао новопостављени вођа Барнави.
Колико јуче, Абубакар Шекау, за којим су САД иначе расписале потерницу, обећавши и награду од седам милиона долара, тврдио је да је он и даље на челу Боко харама, а да Барнави само покушава да изведе „пуч”.
Амерички војни врх већ неко време зна да је Шекау смењен. Исламска држава одрекла се Шекауа због његове тактике, екстремне чак и по стандардима ИД, изјавио је у јуну амерички генерал Томас Валдхаузер пред Сенатом, истиче „Њујорк тајмс”.
„Шекау, на пример, користи и децу за самоубилачке нападе, он напада друге муслимане. ИД му је поручила да то не чини, али он то није урадио”, навео је тада генерал Валдхаузер уз оцену да је половина припадника Боко харама раскрстила са Шекауом зато што није била задовољна „утапањем у Исламску државу”. Истом приликом амерички Сенат чуо је од Валдахузера, иначе шефа команде Пентагона за Африку, да је ИД покушала да помири две сукобљене секције Боко харама, али да Шекау на том задатку није учинио оно што је очекивала џихадистичка централа на Блиском истоку.
Западни војни естаблишмент иначе већ месецима помно прати искорак ИД у Африку, посебно дуж Сахаре и западних обала Индијског океана.
Твитер налог Боко харама са кога емитују део порука спољном свету, данас, у јеку новог америчког војног ангажовања у северној Африци, има адресу у Либији и Тунису, тврде западни војни извори.
Колико пролетос, Ентони Блинкен, заменик шефа америчке дипломатије, наговестио је да „џихадисти Боко харама путују у Либију”. Блинкен је том приликом открио да су САД послале Нигерији известан број оклопних возила ради борбе против Боко харама и да Вашингтон још разматра захтев Абуџе да купи 12 америчких ратних авиона А-29 „супертукано”.
У међувремену, званична Абуџа јуче није придала посебан значај објави да је ИД поставила Барнавија за новог вођу.
„Оно што чине Боко харам и њихове кохорте нема никакав значај за нашу акцију против њих. Усредсредили смо се да почистимо преостале побуњенике који су раштркани около. Они настоје да себи дају значај и кажу свету да су још ту, а у ствари су десетковани и на издисају”, изјавио је Рабе Абубакар, директор службе информисања нигеријских снага одбране за агенцију НАН у Абуџи.
Да ли је Боко харам, то јест „Исламска држава у западној Африци”, располућена терористичка организација на умору или је сменом „одозго” изоштрила мету у Нигерији и изван ње, засад је загонетка.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА