Најновије

Зашто је Србија важна Путину

БЕОГРАД - Руски председник Владимир Путин из месеца у месец интензивираће политичку и војну сарадњу са Србијом, а војне вежбе, посете на високом политичком нивоу, најављена помоћ у наоружању, политичка сарадња... само су део тог Путиновог плана.

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Две војне вежбе, планиране за септембар и октобар на српском тлу, и најављивања руске помоћи у виду наоружања показују да ова земља интензивира и политичке и војне контакте са Србијом.

Ипак, како је речено у Министарству одбране, „основни циљ заједничких војних вежби и обуке са припадницима страних оружаних снага“ је „унапређење оперативних и функционалних способности Војске Србије“.

- И даље ће се планирати активности међународне војне сарадње, као и заједничке вежбе и обука, са свим нашим партнерима. Напомињемо да Војска Србије сарађује са више од 60 држава. Наведене активности билатералне сарадње у области одбране обухватају војно, војноекономску, војномедицинску и војнообразовну сарадњу, као и размену посета високог и експертског нивоа - тврде у Министарству одбране.

Планирани долазак руског председника Дмитрија Медведева ићи ће, вероватно, у пакету са потписивањем многобројних споразума о војној сарадњи, међу којима ће бити и онај којим би припадници Српско-руског хуманитарног центра у Нишу требало да добију исти третман као и службеници НАТО у Србији.

Осим тога, како је већ писано, Владимир Путин и Реџер Тајип Ердоган - лидери две земље са великим утицајем на Балкану - требало би да се сретну ускоро, и да на овом заједничком састанку одреде „линије поделе“ Балкана. Србија би, у том случају, врло вероватно била препуштена јачем руском утицају: колико то Запад дозволи, наравно.

Политички аналитичари помирљиво гледају на овај тренд повећања руског утицаја.

- Одрживо балансирање између Русије и Запада и јесте српска политика годинама уназад. Нема ту ништа спорно, јер је интерес и много већих држава, попут Немачке, да имају добре односе са Русијом, па зашто не бисмо имали и ми - каже аналитичар Невен Цветићанин.

Слично размишља и дипломата Мирослав Стојадиновић.

- У политици, међународним односима и дипломатији уопште, нема љубави и интереси су у првом плану. Уосталом, са Русијом добре економске односе има и Немачка, а ми смо још далеко од чланства у ЕУ - објашњава Стојадиновић.

Припадници Војске Србије су током 2015. године учествовали на укупно 21 мултинационалној вежби (на 13 вежби су учествовали са јединицама, на четири са штабним официрима, а на четири у својству посматрача). Од наведеног броја вежби, две су биле са припадницима оружаних снага Руске Федерације.

Министарство одбране и Војска Србије тврде да најразвијенију сарадњу имају са Сједињеним Америчким Државама и државама ЕУ, са којима на билатералном и мултилатералном плану учествују на више од половине од укупног броја међународних вежби на годишњем нивоу. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА