Најновије

НОВИ ДЕТАЉИ О ТРОВАЊУ НАВАЉНОГ: Запад аферама гура Москву у вечни шах

Дoк део медија и политичара у западној Европи из дана у дан ствара праву хистерију око "случаја Наваљни", председник Путин је спокојан. Он верује закључцима руских експерата и од тога не одступа.

Наваљни (Фото: Јутјуб)

Ни на Западу, међутим, многи нису уверени да су Наваљног отровале руске тајне службе. То се види и из изјава једног броја политичара, међу којима је и немачка канцеларка Ангела Меркел, који инсистирају да се спроведе детаљна и транспарентна истрага.

Неспорно је једно - опозиционар Наваљни није никакав озбиљни противник Путину. Он је један од лидера тзв. мале опозиције, дакле оног дела опозиције која се тек бори да уђе у парламент и локалне структуре по губернијама и републикама. Кад се то зна, јасно је да су бомбастични наслови у делу западних медија да је отрован "највећи Путинов непријатељ" најблажено реченао претеривања.

У руској јавности је одјекнула информација о аудио-снимку који је направила белоруска обавештајна служба која је успела да сними телефонски разговор неких особа у политичким структурама Варшаве и Берлина. Разговор је вођен на енглеском језику. Представник Пољске је питао нешто око анализа о тровању Наваљног. Одговор је био шокантан. Саговорник из Берлина је рекао да то није више ни важно јер је у току рат у ком су сва средства дозвољена. Саговорник из Пољске се сложио рекавши да је важно да се сада Путину не дозволи да се меша у белоруске послове, а то је могуће ако га "увале" у руске проблеме. Битно је изазвати аферу јер су ускоро у Русији регионални избори.

После емитовања снимка тог разговора, у Москви су кренули у контранапад и саопштили да је лаж тврдња да је Наваљни отрован. Наравно да су у Немачкој казали да је снимак фалсификат. Члан Савета федерације Русије Олег Морозов каже да ако је снимак разговора аутентичан, онда он само потврђује да је Западу био потребан скандал.

У Москви стално понављају да су све анализе направљене у Омску показале да у крви и мокраћи Наваљног није било никаквих отрова. Осим тога, полиција је обишла сва места где је Наваљни боравио у Новосибирску, и Томску где је дошао да снима филм о грађевинској мафији повезаној са посланицима у градским скупштинама.

У Томску је четворочлана екипа Наваљног резервисала седам соба у хотелу, али тамо нису спавали него у изнајмљеном "тајном стану". Очигледно је да је водио рачуна о безбедности. Сада се може чути тврдња да је Наваљног могао отровати неко из његовог окружења. Спомиње се неки Леонид Волков, који је давао контрадикторне изјаве након што је Наваљни доспео у болницу. Али конкретних доказа нема, јер су анализе у Омску показале да у крви није било остатака било које отровне материје. Руски лекари и даље остају при своме да је Наваљни могао да има здравствених проблема због узимања већих доза лекова. Чак се као могућност спомиње и нека неправилна дијета.

Један број аналитичара истиче да опозицији одговара да се диже што већа бука о њиховој угрожености од стране власти. Један од најпознатијих руских ТВ новинара Владимир Познер, који нема симпатије према Путину, каже да руководству у Кремљу уопште није била потребна афера са Наваљним. Скандал са тровањем само може да штети Путину без обзира на то ко га је организовао.

- Уз сва уважавања мишљења немачких војних токсиколога, једно је неоспорно: тровање Наваљног сигурно нису организовале руске власти јер он није представљао никакву опасност Путину. Скандал са тровањем Наваљног више је наштетио Путину него сва делатност тог опозиционара - објашњава Познер. Тек после тровања Наваљни је постао познат на Западу, а медији су почели да га називају главним опозиционаром у Русији.

Руско министарство спољних послова је саопштило да је супруга Алексеја Наваљног Јулија, који се налази на лечењу у универзитетској клиници "Шарити" у Берлину, тражила пријем у руској амбасади за крај септембра. Потребне су јој услуге конзуларне службе. Јулијини познаници кажу да би она хтела да среди документе како би у Берлин могао да дође њихов син Захар. На основу тога се може закључити да ће Алексеј Наваљни остати доста дуго у Берлину.

Ако је пре свега Немачкој, а затим и другим западним земљама, стало да се утврди ко је заиста отровао Алексеја Наваљног, онда би морала да се успостави стручна сарадња на релацији Берлин - Москва. Пошто до сада немачки стручњаци нису показали спремност за конкретну сарадњу, у Москви многи сматрају да су слични скандали потребни Западу да држе Русију у вечном шаху.

Интересантно је да немачки економски аналитичари сматрају да нове економске санкције према Русији не могу да дају жељене резултате јер она има прилично велике златно-девизне резерве. Узгред, Русија је на петом месту по девизним резервама у свету, оне износе више од 600 милијарди долара.

Како је Захарова исмејала Вучића, погледајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА