Најновије

ОЗБИЉНО УПОЗОРЕЊЕ: Иран ће обарати америчке војне авионе!

Након неколико неуспешних покушаја америчких шпијунских авиона да се пробију преко руске границе прошле недеље, слични инцидент се поновио и у близини територије Исламске Републике Иран.

Америчка шпијунска формација П-3 и П-8 и ирански С-300 ( Илустрација: Правда)

Иран је током викенда запретио америчким морнаричким летилицама П-3 и П-8 које су летеле изнад севера Персијског залива, каже амерички војни званичник. Војни авиони Сједињених држава су летели у међународном ваздушном простору, али "у близини иранског ваздушног простора", известила је данас ТВ мрежа Си-Ен-Ен. Према неименованом званичнику, иранске поморске снаге су упозориле летилице да не улазе у ваздушни простор земље, јер ризикују да их оборе иранске ракете. Авиони на крају нису улазили у ирански ваздушни простор и наставили су без инцидента. Прошле недеље, Пентагон је тврдио да је амерички ратни брод који патролира у централном делу Персијског залива променио курс након што глисер Иранске револуционарне гарде (ИРГЦ) пришао броду на мање од 100 метара. Портпарол Пентагона Капетан Џеф Дејвис је 6. септембра рекао да је ирански глисер директно упловио пред амерички Фајерболт. Војни званичник Сједињених држава је, говорећи под условом да остане анониман, такође, тврдио да је интеракција "небезбедна", наводи се у извештају. Међутим, неколико дана након што је портпарол Оружаних снага Ирана одбацио тврдње Сједињених држава као лажне да је ирански глисер узнемирио амерички ратни брод који патролира Персијским заливом и рекао да морнаричке снаге Исламске републике поступају у складу са међународним правом. "Бродови који припадају Исламској Републици Иран су потпуности упознати са међународним правилима и прописима и увек реагују на основу дефинисаних правила", рекао је у недељу бригадни генерал Масуд Џазајери, заменик Начелника Генералштаба иранских Оружаних снага.
"Стога (америчке) тврдње нису само неистините, него проистичу из њиховог страха од моћи војске Исламске Републике", додао је он. Извор: Катехон

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА