Најновије

Откуд терористима ИД најмодерније хрватске пушке?!

Судећи према фотографијама које су објављене на Твитеру, а за које се тврди да су као снимљене у последњих пет недеља на подручју јужног Ирака, северног Багдада и Мосула, терористи Исламске државе користе најновији модел аутоматске пушке ВХС-К2 које производи „ХС Продукт“ из Карловца.

Исламисти (Фото: Јутјуб)

На снимљеним фотографијама, које је објавио италијански репортер, виде се управо ти, новији модели јуришне пушке која испаљује 800 метака у минути, а користи муницију калибра 5,56 мм, у складу са стандардима НАТО-а, јавио је портал „Индекс“.
Иако је та информација зачудила чак и неке од солидних познавалаца прилика у свету трговине оружјем, директор „ХС Продукта“ Жељко Павлин у њој не види ништа спорно, наводи портал. „Немогуће да је реч о неким великим количинама, вероватно се ради о појединим комадима оружја који су заплењени у борбама. Ми ту пушку производимо две године и легално је продајемо на Блиском истоку, на тржиштима на којима за то нема никакве препреке“, каже Павлин за „Индекс“ и потврђује да је такав посао реализован и са Владом Ирака. ​
По свему судећи, а делимично се о томе већ спекулисало у медијима, хрватско оружје било је примарно намењено припадницима пешмерги, војној организацији у ирачком Курдистану која ратује против џихадиста ИД-а.
Иначе, јавности је до сада колико-толико била позната само прича о тзв. јорданском контингенту, односно о трговини оружјем између Хрватске и Јордана са краја 2012, односно почетка 2013 године, подсећа „Индекс“.
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА