Најновије

Гугл данас слави пунолетство

Прошло је тачно 18 година откада су Лери Пејџ и Сергеј Брин покренули Гугл у једној гаражи у Менло Парку у Калифорнији 1998. године. Од скромног почетка, Гугл се у својих 18 година претворио у најпопуларнији интернет претраживач на свету.

Гугл почетна страна

Иначе, Гугл је свој рођендан обележавао 7. септембра, на датум када је компанија основана. 2005. године Гугл мења датум обележавања свог рођендана и од тада га обележава 27. септембра, на датум који се поклапа с објавом рекордног броја страница које претражује. 
У знак обележавања свог рођендана, Гугл је поставио посебни Гугл Дудл. Прва јавна продаја акција одржала се 19. августа 2004. подижући вредност компаније са 1,67 милијарди долара на 23 милијарде долара. 
Преко серије нових производа, аквизиција и партнерства, компанија је проширила своју основну делатност претраге и рекламирања у друга подручја, укључујући електронску пошту, онлајн мапе, приказ видео формата и друго. 
Ова компанија, са седиштем у месту Маунтин Вју у Калифорнији важи за једно од места у којем је најпријатније радити. Више пута је било објављивано да запослени у оквиру фирме имају на располагању базене, теретане, кухиње... и све то у модерном и интересантном дизајну. 
Прошле године компанија је направила реорганизацију и покренула кровну корпорацију Алфабет под којом се, између осталих, налази јединица за роботику и аутомобиле, наследница Бостон Динамикс компаније. 
Осамнаест година након оснивања на Стенфорд универзитету, Гугл је једна од најмоћнијих светских компанија. Према вредности на тржишту је са 541 милијардом долара на другом месту после Епла. 
Пејџ и Брин су 12. и 13. на Форбес-овој листи најбогатијих људи света, са богатством од 35,2 односно 34,4 милијарде долара. ИЗВОР: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА