Најновије

БИТКА ЗА АЛЕПО: Сиријска армија се не зауставља! Очајнички покушаји терориста (ВИДЕО/МАПА)

Охрабрени коначним сломом велике терористичке офанзиве на југозападу Алепа, "Тигрови" и њихови савезници наставили су напредовање кроз џихадистичке положаје.

Експлозија џихадисте самоубице у Алепу данас (Фото: ЈуТјуб)

Након што је ноћас одбијено више напада терориста Џејш ал Фатаха и Нусра фронта на Артиљеријску академију у Рамусеху, Сиријска армија је наставила напредовање у овом јужном делу града. Погледајте како је јутрос изгледала једна од највећих војних база у Сирији, на којој су се поново завијориле сиријске заставе: Врло брзо након преласка у офанзивне акције, елитна јединица Сиријске арапске армије (САА) "Тигрови" и борци либанског Хезболаха успели су да заузму ПВО базу, једини преостали део комплекса у ком су се налазили терористи, брда Шурфах, Сирија Тел и Макала, села Шурфах, Ал-Зајоут и Мушарифа, фабрику уља и фабрику Барадат, а након тешких борби и каменолом Шурфах у ком су терористи Џејш ал Фатаха пружили значајан отпор. Ово велико напредовање које се догодило само у преподневним часовима, омогућило је САА да у потпуности опколи преостале терористичке групације у Рамусеху и стамбеном блоку Пројекат 1070, који се очекује да ће пасти практично одмах по освајању школе Хикмах, из које се простире поглед на цео, некада густо насељен, блок зграда. Терористи Џејш ал Фатаха, током поподневних часова извели су и већи напад из правца опкољеног, источног, дела града. У нападу на градску четврт Америја су коришћена возила напуњена експлозивом са бомбашима самоубицама, након чега је уследио и фронтални напад џихадиста. На слици испод можете да видите једну од детаонација експлозивних самоубилачких возила коју је забележио џихадистички дрон. Борбе у Америји и даље трају, а сиријска војска је послала хеликоптере и уз артиљеријску ватру покушава да одврати терористе од намере да освоје овај део града, у ком се тренутно не налазе значајне копнене снаге САА. Џихадисти тврде да су успели да оборе један хеликоптер изнад Сукарија, дистрикта из ког је овај напад и кренуо.

Током дана, други одред "Тигрова", који има подршку ирачких добровољаца из одреда Нуџаба, остварио је значајне резултате у нешто јужнијим подручјима у близини Алепа, у правцу стратешки значајног места Кхан Туман. Након јучерашњег освајања складишта муниције и оближњег села Караши, настављен је напредак кроз велику војну базу која се налази у близини Кхан Тумана. Заузето је складиште горива и неколико повезаних брда, чиме је остварена ватрена контрола над местом Маарата, које је до скоро било једно од главних окупљалишта терориста који су кретали у офанзиву на југ Алепа.  Освајањем Маарате, САА ће бити у позицији да нападне и стратешки важан град Кхан Туман, што би отворило простор за контрлу већег подручја југозападно од Алепа. Успех ове акције означио би, не само повратак на позиције пре џихадистичке офанзиве, већ и проширивање раније контролисане територије.  Уколико се настави успешно остваривање амбициозних планова сиријских стратега, то би била потврда да је битка за Алепо била одлучујућа за коначни исход рата у Сирији. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА