Најновије

БАЈДЕН НАРЕДИО: Заједница српских општина на Косову по хитном поступку!

Процес формирања Заједнице српских опšтина покренут је с мртве тачке, констатовао је данас у Бриселу Дејан Радојковић у име Управљачког тима за успостављање ЗСО, који је први пут представљен јавности.

Џозеф Бајден (Фото: Синхуа)

- “Господин Тачи и премијер Мустафа одлучили су да се хитно почне са радом на изради Статута и успостављању Заједнице српских општина” - рекао је Радојковић новинарима.
Према његовим речима, колективна права Срба на Косову биће том одлуком коначно и у пуној мери успостављена, после свега што се од 1999. дешавало на том простору.
До преокрета, будући да је формирање ЗСО блокирано у Приштини дужи временски период, дошло је након посете потпредседника САД Џозефа Бајдена.
Бајден је тада запретио Приштини политичким лидерима Косова да ратификују споразум о демаркацији са Црном Гором и омогуће формирање Заједнице српских општина на Косову или ће, како је поручио, Приштина изгубити подршку САД.
- “Одлуком владе у Приштини да хитно успостави ЗСО биће створени и неопходни предуслови за повратак хиљада и хиљада Срба у општине са српском већином, али и у друга места на Косову, као и у Метохији, која је током ратних сукоба била жртва најбруталнијег етничког чишћења - објаснио је Радојковић. Како је подвукао, овим се потврђује исправност одлуке да Српска листа уђе у коалицију са странкама Тачија и Мустафе, додајући да је њиховом одлуком да подрже хитан почетак рада на успостављању ЗСО начињен велики и важан први корак ка враћању поверења медју заједницама. “- Овај процес ће променити Косово заувек и набоље, и ствари никада више неће бити исте” - рекао је Радојковић и додао да су чланови тима дошли у Брисел како би "саговорнике, као и међународну јавност, упознали са визијом нове, позитивне стварности на Косову, коју ће донети успостављање ЗСО." У Бриселу се истовремено наставља и технички дијалог делегација Београда и Приšштине.Најављене теме су питање катастра, признавање диплома, слобода кретања и формирање ЗСО.Делегацију Београда предводи директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић. На челу делегације Пришšтине је министарка за дијалог са Београдом Едита Тахири. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА